Az akadálymentes életvitelhez kapcsolódóan az okoseszközökről volt szó a november 20-i T.É.M.A.-programunk alkalmával.

Kovács Péter informatikus, rendszergazda a mobileszközök fontosságáról és gyakorlati tudnivalóiról tartott előadást. Ismertette a mobileszköz fogalmát, valamint megtudhattuk, hogy manapság a 4. generációs készülékek a legelterjedtebbek. Majd a mobileszközök típusait mutatta be, melyek közül tagjaink az okostelefont és a tabletet használják leggyakrabban. A mobil operációs rendszerek ismertetését követően főleg a gyakorlati tudnivalókról esett szó: a mobileszközök hordozhatósága, az applikációk, a védelmi szintek, a sérülékenység és az adatátvitel kérdésköreit tárgyaltuk meg. A biztonságra kifejezett hangsúly került, ez nemcsak fizikai értelemben fontos, de családi-társadalmi kérdéskört is felvet.

Az előadást követően Szilveszter Gyuláné Marika rehabilitációs mentor tartott egy rövid bemelegítő beszélgetést a tagoknak.

Bár Marikát már mindenki ismeri a tagok körében, de – mint megváltozott munkaképességűekkel foglalkozó szakember – a jövő évi programjainkat szeretné színesíteni a tréningjeivel. Helyzetfelmérést tartottunk, hogy milyen témában szeretnék a tagok az ismereteiket bővíteni a jövő évben. Többen javasolták, hogy a jogszabályi változások folyamatos követése, a különböző kedvezmények ismertetése, valamint az álláskeresési tudnivalók érintik a tagság legszélesebb körét.

Márton Márk megyei titkár