A SINOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete egy online programot ajánlott a tagoknak, érdeklődőknek.

2021. július 12-én került sor erre. A résztvevők előzetes bejelentkezés után, a Zoom alkalmazáson keresztül csatlakozhattak a meghirdetett előadáshoz.

A programnak a “Hogyan boldogulj a munka világában?” címet adtuk, és az önéletrajz és a motivációs levél megírásához, ill. a Hol keressünk állást? kérdésben adtunk tájékoztatást az érdeklődőknek.

Pintér András, a SINOSZ országos elnökségi tagja tartotta az előadást.
Az előadó prezentáció alapján mutatta be és ismertette meg a résztvevőket a motivációs levél fogalmával az önéletrajzzal.

A motivációs levél egy személyes hangvételű bemutatkozás. Rugalmasan alakítható: a munkakörhöz kapcsolódó tulajdonságokat, tapasztalatokat írjuk le benne, valamint azt, hogy a pályázó miért akar erre a munkakörre jelentkezni.

Fontos, hogy kijelentő módban kell megírni, és fél- vagy max. 1 oldalas legyen a levél. A munkáltatók a legtöbb állásajánlatnál szokták kérni a motivációs levelet. Az önéletrajz mellé kísérőlevélként csatoljuk.
Érdemes beleírni, hogy hol találta az álláshirdetést, miért erre a pozícióra jelentkezik, mik a tapasztalatai és főbb tulajdonságai.

Arról is volt szó, hogy a motivációs levél és a referencialevél között mi a különbség.
A motivációs levél célja, hogy a levél címzettjéhez szóljon, míg a referencia inkább ajánlásokat tartalmaz a jelentkező korábbi munkáltatóitól.

Az önéletrajzba jó minőségű, hivatalos igazolványképet illesszünk! A személyes adatoknál helyes és pontos adatokat adjunk meg!

A tanulmányoknál a legmagasabb iskolai végzettséget adjuk meg! Fontos a szakképzettség is, ha olyan munkakörre pályázik az ember, érdemes feltüntetni.

A céloknál érdemes leírni, hogy mit szeretnék elérni az adott munkahelyen. A nyelvtudásnál, akinek van, az feltünteti, milyen nyelvismerettel rendelkezik, és milyen szintet ért el. Akinek nincs, nem kell beírnia.

Képességek és készségek: a kompetenciát, erősségeket lehet beírni. Fel lehet tüntetni külön, ha jogosítvánnyal rendelkezik.

Lényeg az önéletrajznál, hogy rövid, nyelvi és helyesírási hibáktól mentes, egységes betűtípusú és stílusú, és 1-1,5 oldalas legyen. Mindig pdf formátumban kell elmenteni és e-mailben csatolni az önéletrajzot!

Kérdésként merült fel, beleírjuk-e azt, hogy hallássérült vagyok. Nem kötelező. Ha beleírjuk ezt, akkor érdemes a végén megírni, és KONTAKT Tolmácsszolgálat számát megadni a kapcsolattartáshoz.

Álláskeresés esetén a SINOSZ Akadályugrás munkaerőpiaci szolgáltatását érdemes igénybe venni: munkatársaink segítenek az elhelyezkedésben, és az álláskereséssel kapcsolatos kérdésekre is válaszolnak. Ha állandóan frissülő állásajánlataink közül valamelyik érdekel, vagy ha azok között nem találtál megfelelőt, első lépésként az önéletrajzodat az akadalyugras@sinosz.hu e-mail címre küldd el, és írd meg, hogy milyen munkakörben szeretnél elhelyezkedni!

Igaz, a meghirdetés szerint munkavállalói pénzügyi kisokos lett volna az előadásunk témája, de a megfelelő önéletrajz és motivációs levél készítése is fontos az álláskeresők számára. Az előadó a résztvevők kérdéseire szívesen válaszolt.

Köszönjük Pintér Andrásnak az előadását és a sok információt; Kiss László Péter jelnyelvi tolmács, ill. Mocsári Bernadett és Hajdú Eszter írótolmácsok munkáját.

Programunk a SzÉP keretein belül valósult meg, jelnyelvi és írótolmácsolással akadály mentesítve.

Szendi Magdaléna megyei ügyintéző