A SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete a járvány miatti hosszú kényszerszünet után egy online programot ajánlott a tagoknak, érdeklődőknek. A Szövetségünk több szervezete által is tervezett online programok sorában elsőként, 2021. június 17-én került sor erre. A résztvevők előzetes bejelentkezés után, a Zoom alkalmazáson keresztül csatlakozhattak a meghirdetett előadáshoz.

A Hogyan boldogulj a munka világában?” című interaktív, online webináriumon Pintér András SINOSZ országos elnökségi tag az önéletrajz és a motivációs levél megírásához, ill. a Hol keressünk állást?” témában nyújtott segítséget.

Előadónk elmondta, hogy nagyon fontos az álláskeresésben egy jól megírt önéletrajz és motivációs levél, mert első körben ezek alapján történik a kiválasztás. Részletesen ismertette ezeknek a dokumentumoknak a tartalmi és formai követelményeit is. Azt is megtudtuk, hogy a beadott önéletrajzzal a fő cél meggyőzni a munkáltatót arról, hogy érdemes időt szakítani a jelentkezőre, és behívni őt egy állásinterjúra.

A motivációs levél rugalmasan alakítható, személyes levél, amit ha kér a munkáltató a jelentkezésnél, akkor mindig az önéletrajz mögé csatoljuk, ezt más néven kísérőlevélnek is nevezzük. Ebben olyan tulajdonságokat lehet hangsúlyozni, kiemelni, amik az adott munkakör betöltéséhez fontosak lehetnek, és ezen keresztül a munkaadó az eddig elért eredményeken kívül megismerheti a jelentkező jövőbeni céljait, a cégnél elképzelt szerepét és törekvésit. Részletezzük benne azokat a képességeket és szakmai tapasztalatokat is, melyek fontosak lehetnek a pozíció szempontjából. Akkor van jól megírva egy motivációs levél, ha a meghirdetett állás elvárásaival összhangban van az általunk megírt levél.

Az önéletrajz egy kötöttebb dokumentum, amelyben nem igazán lehet a formai követelményektől eltérni. Ez többnyire tartalmazza a jelentkező személy születési dátumától kezdve a további személyes adatain át a tanulmányok és az addigi munkahelyek idejének és helyének fordított sorrendű időrendi felsorolását. Fel lehet tüntetni benne a nyelvtudás szintjét, a szabadidős tevékenységeket, és azt is, hogy rendelkezünk-e jogosítvánnyal. Rendszerint fotóval egészítik ki a dokumentumot. Az önéletrajz többnyire nem tartalmaz bővebb leírást a pályázott pozícióval kapcsolatban, csupán röviden összefoglalhatja a célokat.

A bemutatott példákon keresztül megismerhettük, hogy milyen egy jól megírt motivációs levél és önéletrajz.

Az online programunkhoz csatlakozott érdeklődők egy nagyon hasznos, jól érthető, remekül összefoglalt előadáson vehettek részt, ahol sok fontos információval gazdagodtak az álláskeresés témájában. Aki részt vett rajta, az most már magabiztosabban vág bele egy meghirdetett állásra való jelentkezésbe. Előadónk a felmerült kérdéseket is szívesen megválaszolta.

Köszönjük Hamerszki Erika és Kosik Mária jelnyelvi tolmácsok és Mocsári Bernadett írótolmács munkáját.

Programunk a SzÉP keretein belül valósult meg, jelnyelvi és írótolmácsolással akadálymentesítve.