2022. november 8-án a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete kirándulást szervezett Budapestre, mely során két olyan épületet kerestünk fel, melyeket a teljes felújítás után idén nyitottak meg újra a látogatók előtt.

Különleges volt ez a program, hiszen a Magyar Televízió Esély c. esélyegyenlőségi műsorának stábja is elkísérte csoportunkat. A helyszíneken felvételek készültek, amit először kicsit bátortalanul fogadtunk, de örömünkre szolgált, hogy megmutathatjuk, hogy hallássérültként is igényeljük a színvonalas tudásbővítő és ismeretterjesztő rendezvényeket, melyeket akadálymentesítés nélkül nem tudnánk igénybe venni. A látogatásunkról készült összeállítást az M1 csatornán láthatjuk, várhatóan decemberben, vagy visszanézhető lesz a Médiaklikk oldalon.

Először vezetett túrán vettünk részt a Magyar Állami Operaházban, ahol Bóta Beatrix idegenvezetésével járhattuk be az épület egyes részeit. Megismerhettük, miként született újjá az opera- és balettjátszás fellegvára, hogyan nyerték vissza eredeti fényüket az épület csodás terei, és milyen korszerű újítások várják az előadásokra érkező közönséget. Hallhattunk az épület 138 éves történetéről, az építéséhez kapcsolódó érdekességekről, az alkalmazott építőanyagokról, illetve nemcsak az épületet, hanem minden egyes belső elemét is megtervező építésztervezőjéről, Ybl Miklósról és a falfestményeken dolgozó festőművészekről. Az épület pompája teljesen elbűvölt mindannyiunkat, és olyan terekbe is betekintést nyerhettünk, melyek zárva vannak az operarajongók előtt. A királyi lépcső és a királyi szalon eredetileg Ferenc József, az Osztrák-Magyar Monarchia első uralkodójának tiszteletére épült, ezeken keresztül vezet az út a királyi páholyhoz, mely egykoron az uralkodó kizárólagos használatára szolgált, manapság a királyi páholy állami vezetőink – a mindenkori köztársasági elnök, a kormányfő és a parlament elnöke, illetve meghívásukra hivatalos vendégeik, előkelő látogatóik előtt nyílik meg. A páholy előteréből az üvegablakon át beleshettünk és ráláthattunk a színpadra, melyen épp Wagner operájának jelmezes próbafolyamata zajlott. Természetesen a próbák alatt a nézőtér nem látogatható, ezért ilyen esetben, mint most is, az épületlátogató túra a közönség előtt eddig felfedezetlen útvonallal bővült. Számtalan kérdést tettek fel résztvevőink, nagyon érdeklődők voltak, és természetesen rengeteg fotót készítettek.

Ezt követően a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába mentünk, ahol szintén egy nagyon tartalmas idegenvezetésben volt részünk. Megismertük a zsidó vallás főbb jegyeit, az ortodox és neológ irányzatok közti különbséget, a zsinagógáik közti jellemző eltéréseket, és természetesen magáról az épület történetéről és annak tervezőjéről is hallhattunk. Szó volt a judeofóbiáról és az antiszemitizmusról, ennek évszázadokra visszanyúló eredetéről. A részvevők nagyon sok jó kérdést tettek fel a zsidó kultúrával, vallással, szokásokkal, ünnepekkel kapcsolatban, melyekre választ kaphattak, illetve tisztáztunk pár félreértést is.

Nagy érdeklődésre számot tartó kirándulás volt, a korlátozott létszám miatt többen nem tudtak részt venni, ezért szeretnénk hamarosan megismételni. Köszönettel tartozunk az Operaház és a Rumbach utcai zsinagóga munkatársainak, hogy tartalmassá tették látogatásunkat, nemcsak történelmi ismereteket, tudnivalókat, hanem érdekességeket is hallhattunk tőlük. Köszönjük Horváth Hajnalka jelnyelvi tolmács akadálymentesítésben való közreműködését is.

Programunkat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Fogyatékosügyi támogatási keretéből, a SINOSZ SzÉP rendezvényeként valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária

A PROGRAMON KÉSZÜLT KÉPEK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK