Egy hosszú szünet után a SINOSZ Veszprém Megyei Szervezete közös teadélutánt és őszi kreatív foglalkozást tartott 2020. október 20-án.

Az elmúlt években is nagy sikerük volt a kézműveskedéssel és kreativitással átszőtt programoknak, melyeken tagjaink aktívan vettek részt. Ezúttal – a járvány miatt – rendhagyó módon a szabadban tartottuk kézműves programunkat: a ragyogó napsütésben a szervezetünk előtti téren, jó hangulatban, teázás, beszélgetés közben gyorsan telt az idő.

Tagunk, Pavlek Tamás Krisztián dekoratőr segítségével kétféle anyagból őszi asztali díszek készültek. A rizzsel, fahéjjal, szegfűszeggel és vattával megtöltött tök formájú alkotások hatalmas sikert arattak! Mindenki kedvére díszíthette színes kiegészítő tollakkal, levelekkel.
Ráadásként a kis üvegcsék illóolaj keveréket tartalmaztak: citrom, narancs, mandarin, fahéj, szegfűszeg és ánizs esszenciát. A keverék illata egyszerre friss és fűszeres, kicsit felmelegíti a fázó testet-lelket. A hűvösebb idők beköszöntével ezek az esszenciák jót tesznek a hangulatunknak, javítják közérzetünket. Emellett mélyen belélegezve ezeket az illóolajokat, elősegítjük az immunrendszerünk megfelelő működését.
Az őszi dísz hosszú távon is használható, hiszen a kis fiolákból illóolajat csepegtetve a tökre, még a ruhásszekrény illatosítására is alkalmas.

Az ősz dísze és illata programunkat követően a mellrák elleni kampányra hívtam fel tagjaink figyelmét, hiszen október az emlőrák elleni küzdelem hónapja.

Ebből az alkalomból világszerte figyelemfelhívó demonstrációkat szerveznek. Hazánkban is több mint 10 éve jelent meg a “Rózsaszín október” mozgalom a mellrák elleni küzdelem jegyében, például a Lánchíd rózsaszínre festése, rózsaszín séták, futóversenyek és tájékoztató előadások formájában. Ezekkel a rendezvényekkel irányították a figyelmet az emlőrák korai felismerésének fontosságára, a rák elleni küzdelemre, a mellrákos megbetegedések okozta tragédiákra. Az emlőrák megelőzhető, a megelőzés elengedhetetlen része a rendszeres önvizsgálat és 40 éves kor felett a legalább kétévenként megismételt mammográfiás szűrővizsgálat.
Mindazok tesznek a betegség kialakulásának a megelőzéséért, akik részt vesznek a szűrővizsgálatokon. A szakemberek szerint a szűrés perceket, a betegség egy egész életet elvesz.
Cél a korai felismerés és az időben megkezdett terápia. Ez a gyógyulás kulcsa.

A programunk keretén belül a kampány jelképét, a rózsaszín szalagot, mi is elkészítettük és feltűztük ruhánkra figyelemfelhívásként. A nagy érdeklődésre való tekintettel a jövőben is várható még ilyen jellegű foglalkozás.

Köszönjük Pavlek Tamás Krisztiánnak az ötleteket és a program kivitelezését, és Szőnyegi Júliának a jelnyelvi tolmácsolást!

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

 

Körli Noémi megyei titkár/okleveles aromaterapeuta