2018. szeptember 5-i városismereti sétánk során Szeged csodás palotáival és azok történeteivel ismerkedtünk a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete által Szeged Megyei jogú Város Önkormányzatának Fogyatékosügyi támogatási keretéből megpályázott támogatásnak köszönhetően.

Sétánk során számos olyan épületet felkerestünk Szeged belvárosában, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk. Ha feltekintünk a homlokzatokra, figyelünk az apró részletekre, vagy szerencsés esetben bepillantást nyerünk az épületek belsejébe, számos csodára és érdekességre bukkanhatunk. Ezekre a szépségekre voltunk kíváncsiak, melyeket Tasnádiné Zsike idegenvezetőnk segítségével fedezhettünk fel. A program során elsőként Szeged első háromszintes épületét, az Unger-Mayer palotát tekintettük meg, ezt követően a város egyik legértékesebb épületének tartott, sok viszontagságot túlélt épület, a Kiss Dávid-palota freskóiban gyönyörködtünk. Felkerestük a szecessziós, hagymakupolás sarokházat, melyet Beregi-házként kevesen ismerünk. A Baumhorn Lipót által tervezett szecessziós Vasalóház után a Wagner-palota ablaküvegeit, és eredeti liftjét csodálhattuk meg. Sétánk végére hagytuk a sokak által ismert, Magyar Ede által tervezett szecessziós Reök palotát, melynek jellegzetes motívumait nemcsak a ház homlokzatán, hanem a lépcsőházban is felfedezhettük. Érdekes és érdemes volt látni városunk elmúlt 200 évében épült palotáit és és hallani a hozzájuk fűződő történeteket tervezőkről, kovácsmesterekről, családok életéről.

A program végén a Reök Kézműves Cukrászda vezetősége a sétán részt vevő tagjainkat egy finom fagylaltra vendégelte meg, amit ezúton is köszönünk.

Köszönjük Tasnádiné Zsike, a Szeged Tourisma idegenvezetője és Vörös Krisztina jelnyelvi tolmács közreműködését.

Nagy Éva Mária

AZ ÖSSZES KÉP IDE KATTINTVA LÁTHATÓ