2018. május 23-án, a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete programján a napfény városának régi mesterségeivel ismerkedhettünk meg a Móra Ferenc Múzeumban.

Tasnádiné Zsike idegenvezetésével megtudhattuk, hogy milyen hajókat készítettek a tiszai hajókészítők, mint például az érdekes nevű bőgőshajót. Megismerkedhettünk paprikatermesztők munkájával is: – Tudtátok például, hogy a Kotányi Szegedről származik? Azt is kevesen tudják, hogy a Bartók tér, ahol a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete is található, régen paprikapiac volt. A késes mesterek híres halkését is láthattuk, mely a folyóból kiugró halat mintázza. A programunk fő témája a Páratlanok című kiállítás volt, mely a szegedi papucsviseletről, hagyományokról és a mesterek munkájáról, eszközeiről szólt.Választ kaphattunk arra a kérdésre is, hogy miért páratlan a szegedi papucs.

A múzeumi látogatásunkat követően egy rövid városismereti sétával folytattuk a napot, mely során a múzeumban látottakhoz kötődő nevezetes emlékeket kerestük fel a belvárosban.

Programunkat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Fogyatékosügyi támogatási keretéből valósítottuk meg. Köszönjük Tasnádiné Zsike, a Szegedi Tourisma idegenvezetője és Mátrai Gabriella jelnyelvi tolmács közreműködését!

Nagy Éva Mária