2015. október 17-én, szombaton a Borsod-A.-Z. Megyei Szervezet tagjaival ellátogattunk Budapestre, a Parlamentbe.

Igazi őszi kirándulóidőnk volt. Megérkezésünkkor dr. Tapolczai Gergely képviselő úr várta a csoportot és ő vitt körbe bennünket, két csoportban.

Amíg az egyik csoport a képviselő úrral volt, addig a másik csoportot Lengyel János idegenvezető kísérte egy rövid városnézésre a Parlament környékén. A Vértanúk terén kezdtük a sétát, Nagy Imre szobránál, majd a Szabadság teret jártuk körbe, megnéztük a volt MTV-székházat, a szovjet felszabadítási  emlékművet, a volt amerikai elnök, R. Reagan szobrát, a Nemzeti Bankot, a sok indulatot és vitát kiváltó német megszállási emlékműnél is jártunk, majd egy szecessziós házat néztünk meg és a Battyhyány-örökmécsest, amelyet az első felelős magyar miniszterelnök emlékére állítottak 1926-ban.

Miután mindkét csoport végzett a parlamenti látogatással, a Monarchia nevezetű hajón egyórás hajókázáson vettünk részt. A legénység vendégül látott bennünket egy pohár pezsgőre is. Ahogy haladtunk a hajóval, a kísérőnk úgy mesélt a történelemről, épületekről. Az itt elhangzott információkból még mielőtt kikötöttünk, néhány kérdést tett fel, és akik a leggyorsabban és helyesen válaszoltak, azok könyvjutalomban részesültek.

Mindenki nagyon jól érezte magát. A nagy érdeklődésre való tekintettel novemberben megismételjük a kirándulást.

Köszönöm dr. Tapolczai Gergelynek a kiváló tárlatvezetést, Patyus Virágnak a remek tolmácsolást, Lengyel Jánosnak az információkban gazdag idegenvezetést, Fazekas Zsuzsa Kazincbarcika helyi ügyintézőnek a segítséget és végül a tagoknak és családtagjaiknak a részvételt.

Béres Ágnes, megyei titkár