Parlamenti látogatáson voltak Budapesten a Komárom-Esztergom Megyei Szervezet tagjai

A SINOSZ Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének tatabányai és esztergomi tagjai 2015. június 20-án látogatást tettek az Országházban. A csoport 41 fővel indult útnak.

A délelőtti órákban a Kossuth téren sétálgatva várták, hogy sorra kerüljenek. Mivel sok tagtárs volt jelen, a csoportot két részre osztva tekintettük meg a Parlamentet. Sokan most látták először az Országház impozáns épületét, mely Steindl Imre tervei alapján, neogótikus és barokk stílusban épült fel.

A csoportokat Dr. Tapolczai Gergely hallássérült országgyűlési képviselő vezette, jelnyelvi tolmács közreműködésével. Részletesen bemutatta a Parlament főbb nevezetességeit. Így láthattuk a Kupolacsarnokot a “Szent koronával”, a mellette levő termeket, a képviselőházi üléstermet, a folyosókat és a lépcsőházakat. Tapolczai úr rövid tájékoztatást adott a Parlament építészeti stílusáról, miszerint 1884-1904 között épült fel, 691 helyiségből áll, hossza 268 méter, a kupolaterem magassága pedig 96 méter. Itt láthatók 2000 óta Szent István koronázási ékszerei: koronája, a jogar és az országalma. Tanúi lehettünk az éppen esedékes őrségváltásnak is. Ezen kívül láttunk kiállított tárgyakat, az Országház makettjét is.

A parlamenti látogatás után a tagtársak a Városliget felé vették az útjukat. A fiatalabb korosztály meglátogatta a Fővárosi Állatkertet, az idősebbek inkább a Városligeti-tó környékén sétálgattak, sziesztáztak.A késő délutáni órákban vidáman, jókedvűen, sok élménnyel gyarapodva indultunk hazafelé.

Köszönjük szépen Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő úr segítségét, a kitartó idegenvezetést és Havalda Zsófia jelnyelvi tolmács közreműködését.

Írta: Pocsai Istvánné, helyi elnök
Fotó: Nagy László Miklós, Hajduk Dezsőné