2018. november 17-én a SINOSZ Makói Helyi Szervezetének SzÉP keretében megvalósított programján Apátfalvára látogattunk, hogy a település hagyományaival ismerkedjünk.

Programunkat Vargáné Nagyfalusi Ilona apátfalvi idegenvezetéssel indította, mely során sok érdekes dolgot megtudhattunk a falu építészetéről, a faluban egykor élt, és ma élő emberek származásáról, szokásairól, életmódjáról. Megtudtuk, hogy Nepomuki Szent János szobra mellett hogyan és miért szólaltatja meg a harangozó asszony a harangot. Sétánk során láttuk a településre télire beköltözött fülesbaglyokat, ők is kíváncsian méregettek minket egy fa lombkoronájából.

Úti célunk az Eszterlánc Ház volt, melyet a Pátfalváért Egyesület működtet, hogy kulturális örökségüket, az apátfalvi értékeket, hagyományokat megőrizzék az utókornak. A ház udvarán finom házi pálinkával fogadtak minket. A házban korhűen berendezett szobában megtekinthetők a településen fennmaradt használati eszközök, a népviselet értékes darabjai. Erről is kaptunk érdekes ismertetőt, a hagyományőrzők méltán büszkék a fehér alapon dupla hímzéssel készülő fehér lyukhímzésükre. Móricz Ágnes, nagyon kedves népművelő, sok történetet osztott meg velünk, ő gyűjtötte össze ezeket az értékes darabokat. Megtudhattuk, hogy Bartók Béla népdalgyűjtő útja során Apátfalván is lejegyzett 25 helyi éneket.

Varga Rékának és Legénynek, a csődörnek köszönhetően egy kis lovas bemutatóban volt részünk, és természetesen nem maradt el a ló megsimogatása sem. Megismerhettük a kertbe telepített cserjéket, közben lehetőségünk volt megkóstolni a kökényt. Ebédre fantasztikusan finom gulyáslevest, majd a helyi specialitást, pátfolvi kőttest ehettünk. Ezt követően a helyben termő almafajtákból kaptunk bemutatót és kóstolót. Jóllakva, teli pocakkal máris várt ránk egy kis mozgás, parasztolimpián mérhettük össze ügyességünket 4 versenyszámban: kukoricacsutka-torony építésben, gombzúgatásban, tojásroppantásban és lópatkó célba dobásban. Az első három helyezett éremben részesült, nagy meglepetésre mindhárom helyen kettős holtverseny volt a végeredmény.

A programunk zárásaként kukoricacsuhéból angyalkát készítettünk, melyet szép emlékként hazavihettünk, és majd karácsonyfánk dísze lehet. Nagyon jól éreztük magunkat és jövőre is szeretnénk ide visszatérni.

Köszönettel tartozunk Vargáné Nagyfalusi Ilonának, a SZIGNUM pedagógusának, az Apátfalvi Települési Értéktár Bizottság elnökének, Pátfalváért Egyesület részt vevő lelkes csapatának: Móricz Ágnesnek, Bakáné Nagy Gyöngyinek, Kakas Istvánnénak, és Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítésben való közreműködéséért.

Nagy Éva Mária helyi ügyintéző

AZ ÖSSZES KÉP MEGTEKINTHETŐ IDE KATTINTVA