A SINOSZ Csongrád Megyei Szervezetének tagjaival a Zsolnay Kulturális Negyedet kerestük fel a SINOSZ SzÉP „5 város 5 múzeum” programsorozat részeként. 2018. április 27-én ragyogó napsütéses idő fogadott minket pécsi kirándulásunkon.

Sétánkat idegenvezető kíséretében kezdtük, mely során bejártuk a gyárterület főbb nevezetességeit. Számos érdekességet megtudhattunk a Zsolnay család és a gyár történetéről, illetve az általuk kifejlesztett technológiai eljárásokról. Ezután mindenki érdeklődésének megfelelően megtekinthette a kiállításokat, hiszen a Zsolnay Negyeden belül több tematikus gyűjtemény található. Elsőként a Zsolnay porcelán aranykorát bemutató Gyugyi-gyűjteményt néztük meg, majd felkerestük a Rózsaszín Zsolnay kiállítást, a Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítást, majd végül a Zsolnay Mauzóleumot. Közben benéztünk az egykor a dolgozók szállásaként szolgált, de ma már kis kézműves vállalkozásoknak helyt adó boltok utcájában található csokoládéműhelybe, a cukorka látványmanufaktúrába, és természetesen nem hagytuk ki az ajándékboltot sem.

A programunk végén csapatunk egy része hazaindult, a legkitartóbbak egy belvárosi sétával is kiegészítették a kirándulásunkat. Pécs városa még mindig tartogat számunkra felfedeznivalót, érdemes visszatérni. Köszönettel tartozunk Bertus Edit jelnyelvi tolmácsunknak a tárlatvezetés akadálymentesítéséért.

Nagy Éva Mária

TOVÁBBI KÉPEK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK