Kedves Tagok!

Örömmel gyűjtöttem össze számotokra a Miskolc város példa értékű törekvését bemutató híradásokat, melynek célja az volt, hogy a fogyatékossággal élő emberek világnapja, az arra történő figyelemfelhívás idén se maradjon el borsodi megyeszékhelyünkön.

December 3-án nem lehetett a megszokott módon, személyes jelenléttel megvalósítani az ünnepséget a vírusfertőzés megakadályozásának érdekében. A MiNap közreműködésével a december 3-ai Híradóban és a napilapban több érintett személy is kapott felkérést és megjelenési lehetőséget, ahol felhívhatták az emberek figyelmét a fogyatékossággal élő emberekre való odafigyelés fontosságára.
Többségetek egészen biztos, hogy ismeri – akár csak látásból – a tagdíjbefizetésekkor közreműködő munkatársunkat, Lőrinczné Gyöngyösi Ildikó SINOSZ-ügyintézőt. Ildikó elfogadta a felkérést, hogy Miskolc polgármesterével és alpolgármester asszonyával közösen szerepeljen a december 3-ai híradóban. Aki ismeri, tudja, hogy Ildikó siket, így kihívást jelentett számára ez a feladat, és szüksége volt a stáb rugalmas hozzáállására, de ezt az apró akadályt is sikeresen megoldották. Legyünk büszkék rá!
A híradós tudósítás megtekinthető itt (sajnos nem teljesen akadálymentes az adás: csak egy részlete feliratos, ill. érhető el jelnyelven is).

Egy másik tagunkra, Szunyogh Lászlóra szintén büszkék lehetünk, példaképként tekinthetnek rá a sorstársai. László jelenleg Miskolc főépítésze. Elmondta a sajtónak, hogy hallássérültként is teljes életet élhet, és ezzel buzdította siket és nagyothalló sortársait, hogy törekedjenek a társadalmi beilleszkedésre, hiszen „Az emberek többsége igazából rendes és elfogadó”.
A fotókkal illusztrált beszélgetés itt olvasható: Hallássérültként is teljes életet él.

Példa értékű Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala koordinációs osztályának munkatársai, Kerek Judit civil és esélyegyenlőségi referens, valamint Dr. Gyökér Ádám, a referensi csoport vezetőjének úttörő törekvése. Saját indíttatásból döntöttek úgy, hogy a tudásukat bővítik a jelnyelv elsajátításával, ezzel segítve a hivatalba érkező siket vagy nagyothalló ügyfelek ügyintézésének akadálymentesítését. Jelnyelvi tanulmányaikat a SINOSZ B.-A.-Z. Megyei Szervezetében kezdték meg, és még hosszú út áll előttük, de nagy lelkesedéssel haladnak céljuk elérése felé.
A MiNap cikke itt olvasható: A siketek nyelvén értenek, a Híradó riportját pedig itt tudjátok megnézni: Jelelni tanulnak.