A SINOSZ Fővárosi Szervezettel 2022. október 28-án a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontot kerestük fel, ahol a Pénz útja című állandó kiállítást tekintettük meg.

A Pénzmúzeum a régi Postapalotában található meg, gyönyörűen felújították az épületet. A kiállítás a pénz történetét mutatja be látványosan. A nemesfémbányászatnál kezdtük a bejárást, ahol megkaptuk a mágneskártyánkat. Ezzel kellett regisztrálnunk magunkat az interaktív játékokhoz és tallérokat lehetett gyűjtögetni. A kiállítást egy aranyvonal követésével járhattuk körbe.

Az egyéb helyiségek színarany színnel voltak feldíszítve, például a mosdó és a liftek is. Nemcsak régi pénzeket láthattunk, hanem a jelenleg forgalomban lévő pénzeket is megtekinthettük, hogy hol helyezkednek el a biztonsági elemek (szálak, képek) és nagyítóval is megcsodálhattuk közelebbről a bankjegyeket.
Interaktív játékok voltak emeletenként és látványos vizuális bemutatókat is láthattunk, például hogy hogyan működik az internetes vásárlás, vagyis milyen folyamatok zajlanak le a háttérben, amikor a világhálón rendelünk meg egy árut. Kezünkbe vehettünk egy aranytömböt, amit 250 millió forintot ér. Aranybilétákat is készíthettünk magunknak, és a program legvégén nyomtathattunk papírpénzt a saját arcképünkkel, amit hazavihettünk emlékbe.

Mindenki nagyon jól érezte magát, nagyon hasznos és érdekes kiállítás volt.

Aki nem tudott eljönni a SINOSZ SzÉP keretében szervezett programunkra, egy virtuális sétát tehet a Pénzmúzeumban.
Itt pedig érdekességeket olvashattok az “aranyvonat” szoborról és egy feliratos filmet is megnézhettek, hogyan készült a műalkotás: Robogás.