A Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezet tagjaival 2017. március 2-án szerencsés időjárást fogtunk ki, hiszen verőfényes napsütésben gyülekeztünk a Tisza-parti sétányon, hogy együtt nézzük meg Szegeden a Pompeji kiállítást.

A Móra Ferenc Múzeumban akadálymentesített tárlatvezetés során megismerkedhettünk Római Birodalom egyik legnagyobb városának épületeivel, mindennapi életével, érdekességeivel, ami a Vezúv kitörésekor pár óra alatt megsemmisült: forró hamu és kő temette maga alá. Egy rövid filmvetítés által követhettük nyomon a vulkán erejét és pusztítását, majd a régészek feltáró munkáját ismerhettük meg. Egy játékos ásatást is végezhettünk, kis ásólapáttal kutatva a törött cserépedények után… a töredékek összeillesztésére már nem vállalkoztunk!

A múzeum emeleti csarnokában megtekintettük az időszaki hintaló-kiállítást is, egy kicsit elszakadva eredeti témánktól. Felnőtt tagjaink nagy vidámsággal pattantak egy hintaló nyergébe, újra gyermeknek érezhettük magunkat. Egyik vitrinben európai királyokat, hercegeket és a japán császárt láthattuk gyermekkori képeiken – hintalovon ülve – köztük II. Erzsébet angol királynőt.

A Pompeji témájához kapcsolódó látogatásunkat a Fekete Házban folytattuk, ahová egy rövid belvárosi sétával jutottunk el. A gladiátorok életével, temetkezési szokásokkal, használati eszközökkel és konyhakultúrával ismerkedve igazán furcsa receptet is olvastunk: a rózsafelfújt többek között rózsaszirom, agyvelő, tojás, bor és olaj felhasználásával készült! A tagok kíváncsian várták a korhatáros kiállítótermet: a Pompeji városának bordélyházát bemutató szoba falfestményei, a falakra firkált pajzán szövegek, illetve a bemutatott tárgyak megmosolyogtattak mindenkit.

Természetesen itt szintén megnéztük a többi kiállítóterem tárlatát is, ahol egy nagypolgári otthon berendezését mutatták be. Nagyon szép volt az épület kiugró sarokerkélye: innen 4 irányban beláthattuk Szeged belvárosi utcáit.

Az utolsó állomásunk a Fogadalmi Templom Látogatóközpontja volt. 287 lépcsőfokot leküzdve jutottunk fel a dóm tornyába, ahonnan gyönyörű panoráma nyílt a városra és a Tisza folyóra. Vicces kedvű tagjaink egy mobilalkalmazás segítségével vérnyomást mértek lépcsőzés közben megpihenve. A torony csigalépcsőin felfelé lépdelve elhaladtunk az óriás harangok mellett – harang kondulását is hallhattuk – és egy régi óraművet is tanulmányozhattunk.

A Fogadalmi Templom Látogatóközpontjában nem hagytuk ki az 1879-es szegedi nagy árvízről szóló tárlatot és az egyháztörténeti kiállítást sem. A hosszú, de élményekkel teli programunk után jólesett beülni egy cukrászdába, sütemény és kávé mellett megpihenve beszélgetni.

Ezúttal is nagyon köszönjük Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács közreműködését a Móra Ferenc Múzeum tárlatvezetése során!