Galéria

Feliratozott filmek

A “Szól a szív…” Alapítvány az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően értékes klasszikus filmek akadálymentesítését kezdte meg. A feladatot Tímár Péter filmrendező irányításával végzik, aki az alapítvány elnöke is egyben.

Eddig három film akadálymentesítése készült el feliratozás és audionarráció formájában, így a vak és gyengénlátó, ill.a siket és nagyothalló nézők is élvezhetik ezeket a filmeket.

Az alapítvány további filmek akadálymentesítésén is dolgozik, amelyeket sorra megosztunk majd oldalunkon.

Hamarosan jövünk az újabb filmmel! Jó szórakozást!

A Pál utcai fiúk

A regény rövid tartalma:

Szereplői józsefvárosi gyerekek, akiknek két bérház közötti grund¹ jelenti a játékszabadságot.

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális² társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új főhadnagyi rangjának, mert a fürdés miatt tüdőgyulladást kap…

(forrás: sulihalo.hu)

Szómagyarázat:

  • ¹ grund = beépítetlen, üres telek
  • ² rivális = vetélytárs, ellenfél

A regény rövid ismertetője (fejezetenként)

Bővebb tartalom és az író, Molnár Ferenc életrajza

 

Vissza