Rólunk szól a „JelEsély”-kutatás!

Jelnyelvet használó siket és nagyothalló személyeket érintő fontos kutatási projekt indul az MTA Nyelvtudományi Intézetében „JelEsély” néven a TÁMOP keretében. A projekt a magyar jelnyelv nyelvtani leírásával és a siket közösség jelnyelv-használatával foglalkozik, a jelnyelvi, illetve kétnyelvű oktatás megalapozása és támogatása érdekében.

A kutatás alapvető céljai:

  • a magyar jelnyelv tudományos leírása az iskolai oktatásra való alkalmassá tételhez
  • a siket közösség jelnyelv-használatának feltárása
  • a siketek és nagyothallók társadalmi és nyelvi helyzetének vizsgálata.

 

A projekt elősegíti a jelnyelv bevezetését és használatát a siketek iskolai oktatásában. Ehhez azonban a jelnyelvet valamilyen mértékben egységesíteni kell. Az oktatásban történő bevezetése révén első körben lehetőségünk lesz órai keretek között jelnyelvet is elsajátítani, ismereteket kaphatunk a siket kultúrából. További hatásai személyiség- és identitás-erősítőek.

Támogatja a siket és nagyothalló közösség esélyeinek növelését, a magas szintű oktatáshoz való hozzáférést, a siketek kommunikációs jogainak gyakorlását. “A program lehetőséget teremt arra, hogy a siket közösség minőségibb életet élhessen” – hangsúlyozza dr. Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke. A projekt szakmai vezetői Dr. habil. Bartha Csilla és Hattyár Helga PhD., akik a MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársaiként közel 2 évtizede dolgoznak a siket közösséggel együtt, a siket közösség érdekében.

A Nyelvtudományi Intézet erőteljesen ragaszkodik a „Semmit rólunk nélkülünk”-elvhez, ennek érdekében már több éve működik együtt a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével a jelnyelvi kutatásokban. A tervek szerint a siket munkatársak fontos szerepet kapnak a projektben és az ország minden részéről részt vesznek majd a vizsgálat szakmai megvalósításában.

Bővebb információkért a JelEsély projekttel kapcsolatban kattintson az alábbi linkre:

Jelesély
Vissza