„Légy szabad!” címmel tartott a SINOSZ Gyulai Helyi Szervezete csoportos foglalkozást a T.É.M.A. Plusz pályázat keretében.

A foglalkozást Mező Andrea vezette, aki a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesülettől érkezett. Az oldott légkör érdekében egy körben ült le minden résztvevő. Andrea kérdéseire a székek mozgásával lehetett válaszolni, ami máris megmozgatta a csapatot.

Szó volt a különböző függőségekről, mint alkohol, drog, vásárlás- vagy játékszenvedély. Tisztáztuk a drog fogalmát is, hiszen sok mindenki csak az illegális drogokra gondol ilyenkor, pedig akár a gyógyszerszedés, akár a dohányzás is droghasználat. Fontos, hogy vannak legális és illegális drogok is. Az alkoholizmus fokozatait is közösen beszéltük meg, mindenki elmondhatta, hogy mit tart alkoholizmusnak, majd Andrea is elmondta, hogy az alkoholfogyasztásnak milyen szintjeit, típusait különböztetjük meg.

A legfontosabb kérdés azonban az, hogy miért nyúlunk bármilyen droghoz is. Kiderült, hogy mindig valamilyen feldolgozatlan érzés, érzelem van a háttérben, ami problémát okoz. Mindenki húzott egy érzelem-kártyát és be kellett fejezni egy mondatot az adott érzéssel. Ehhez már igazán kellett a bizalom egymás felé, mert sok mély dolog került így a felszínre a résztvevők lelkéből.

Sok mindent megtudtunk ezalatt a foglalkozás alatt magunkról és társainkról is. Mező Andrea nyíltsága és barátságos közvetlensége mindenkiben kinyitott egy ajtót. A résztvevők egymáshoz is közelebb kerültek ezáltal, és saját érzéseikből is többet megértettek.

Az idő nagyon kevésnek bizonyult, így tervbe vettük, hogy hasonló foglalkozások lesznek majd a jövőben is.

Köszönjük a tagjaink bizalmát és aktivitását!