A SINOSZ Fővárosi Szervezete Remeteszőlősre szervezett gyalogtúrát 2022. október 22-én, szombaton.

Fantasztikus időt fogtunk ki a SINOSZ SzÉP keretében szervezett túrázáshoz.

Amint leszálltunk a buszról, máris indulhattunk a kijelölt túraútvonal felé. Gyönyörű szép színes levelekkel tarkított erdő fogadott minket. Hamarosan a Remete-szurdok kanyargós sétaútjához érkeztünk, mellette terül el az Ördög-árok nevű időszakos patak szurdokvölgye. A Remete-barlanghoz érkezve fel is másztunk és megtekintettük a barlang belsejét. A Remete-barlang egy remetéről kapta a nevét, aki ide költözött a pálos rend 1782. évi feloszlatását követően. Régészeti jelentősége miatt Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik, de nemcsak régészeti, hanem őslénytani leletek is előkerültek belőle.

Az ösvény végén Remeteszőlős település szélére jutottunk ki, és itt megtekintettük az Örkény István emlék-telefonfülkét, amely Örkény tizenöt egypercesét játssza le ismert színészek tolmácsolásában. A telefonfülkés emlékmű ötletét maga Örkény adta Ballada a költészet hatalmáról című egyperces novellájában, melyben a sétáló telefonfülke a budai hegyekben találta meg helyét, és kagylójából verset lehet hallgatni. Mellette található a Vivaldit játszó zenélő ivókút, egy könyvmegálló és a mezítlábas tanösvény is, igazán kellemes hely a pihenésre.

Ezután elindultunk a Máriaremetei kegytemplomhoz, Kisboldogasszony-bazilikának is nevezik. Gyönyörű szép helyen fekszik a kegyhely. A templomot hatalmas, ősfás park veszi körül, nyári időben hangversenyeket is szoktak itt tartani.

Kellemesen elfáradtunk a túrán, mindenki nagyon jól érezte magát.