Bárnai Kinga rendőr őrnagy asszony a Salgótarjáni Rendőrkapitányságtól a bűnmegelőzés és áldozatvédelem témakörében tartott egy rendkívül hasznos, informatív és mindig aktuális jellegű tájékoztatást a Nógrád Megyei Szervezet tagjai számára.

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy értékeinket többféle módon tudjuk tárolni, illetve személyes okmányainkra miképpen tudunk vigyázni nyilvános helyen. Kihangsúlyozta, hogy az idegenekkel való találkozás is számos veszélyforrást jelenthet, akár telefonon, interneten vagy a lakásunkban keresnek minket.

Amennyiben valaki áldozattá válik, úgy segítő szervezetekhez tud fordulni, itt ismertetésre került, hogy milyen segítséget, szolgáltatást kaphatnak a károsultak. A lopások, betörések ellen fokozottabb óvintézkedések szükségesek. Szó volt arról is, hogyan kerüljük el a zseblopásokat, vagy miképpen tudjuk kiszűrni az internetes csalásokat, illetve mire figyeljünk internetes vásárlás esetén. Támadás esetén, bármennyire is nehéz, de az első lépés a lélekjelenlét megőrzése, valamint a visszatámadás helyett inkább adjuk át az értékeinket, az elkövető alapos megfigyelése mellett, mivel elsődleges a biztonságra törekvés, saját testi épségünk védelme. Az előadó ismertette, hogy mik a teendők abban az esetben, ha megtörtént a baj, fontos, hogy az eset mindenképpen bejelentésre kerüljön.

Ezt követően oktató jellegű videofilmeket láthattunk a fenti témakörökről, vizuálisan szemléltetve a korábban elhangzottakat. Az előadást követően az előadó válaszolt az egyéni kérdésekre is, a résztvevők kiadványokat, és a biztonságos közlekedéshez szükséges eszközöket kaptak.

A rendezvény a T.É.M.A.-program keretében, jelnyelvi akadálymentesítéssel valósult meg.

FOTÓK:

Márton Márk megyei titkár


FONTOS INFORMÁCIÓ!

Segélykérési lehetőség SMS-ben hallássérültek számára (rendőrség, mentők, tűzoltóság, katasztrófavédelem értesítése):

SEGÉLYKÉRÉS SMS-ben