2017. április 25-én 16 órától Gaál Csaba rendőrőrnagy tartott előadást a lopásokról a Veszprém Megyei Szervezetben.

Elmondta, hogy Veszprém megye az egyik legbiztonságosabb megye az országban, ennek ellenére mindig örül az ilyen felkéréseknek.

Előadása elején a jelenlévők megnézhettek 4 piaci lopásról készült kisfilmet videón, amiket a rendőrség forgatott le. A piaci résztvevők nem tudták, hogy ez csak szerepjáték, ezért segítettek elkapni a tolvajt – az előadó elmondása szerint. A videón egyesével végigmentünk a jeleneteken, és meghívott vendégünk mindegyiknél felhívta a figyelmünket, hogy hogyan lehet megelőzni az adott esetet.

A trükkös lopásról is szó esett, ami egyre elterjedtebb. A “betörők” már nem törnek be, hanem különböző szolgáltatást végző cégek, pl. az E-on gázóra-leolvasójának vagy az önkormányzat munkatársának adják ki magukat. Így a gyanútlan polgár beengedi őket a lakásába, ahol körül tudnak nézni a leendő tolvajok. Általában mindig ketten vannak, de olyan is előfordult, hogy négyen-öten vettek részt egy rablásban. Előadónk felhívta a figyelmünket arra is, hogy egy egészséges, óvatos gyanakvás sosem árt. Ne tartsunk magunknál otthon nagyobb összegű készpénzt! Ha az önkormányzattól nem igényeltünk segélyt, akkor ha ezzel próbálkoznak a betörők, ne higgyünk nekik. Akkor sem, ha azt mondják, hogy pl. nyugdíjasnak hamis pénzt utaltak nyugdíjként és szeretnék kicserélni a bankjegyeket. Sajnos az idősebbeket érik többször az ilyen átvágások. Olyan is előfordul, mint megtudtuk, hogy telefonon felhívják a kiszemelt áldozatot, hogy nyert, de ahhoz, hogy hozzájuthasson a nyereményéhez, fel kell tölteni bizonyos összeget. Álcázott telefonhívások is voltak, hogy probléma van valamilyen előfizetéssel. SMS-ben lehet korrigálni, így másik személynek töltik fel a pénzt tudatlanul az áldozatok.

Az előadás végén is láthattunk egy videót: egy hölgy vásárlás után a bolti parkolóban pakolta be az autójába a bevásárlókocsijában lévő termékeket. Nem zárta be az autót, így vitte vissza a helyére a bevásárlókocsit. A tolvaj csak erre várt, az autóból kivette a hölgy táskáját és elfutott vele. A második jelenetben egy ember, a tettes társa beszélgetéssel lefoglalta a hölgyet, míg a másik személy kivette az autóból a táskát. Összefoglalásként elmondható, hogy a lopás általában egyedül lévő vásárlóknál fordul elő, mert őket könnyebb kijátszani, ha ketten vagy többen vannak, akkor a tolvajoknak már nehezebb dolguk van, mert megoszlik a figyelem, így nem is próbálkoznak.

Úgy vettem észre, a tagoknak tetszett ez a hasznos előadás, ezért a jövőben is tervezünk még hasonló témájú programot.

 

Pócza Barbara megyei titkár