A SINOSZ Békés Megyei Szervezeténél 2017. november 18-án Bátkai Miklós rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója tájékoztató előadást tartott a jelenlévőknek, „Védjük meg az értékeinket!” címmel. Az előadás elsősorban a házunk, lakásunk védelmével kapcsolatos bűnmegelőzési tanácsokat, illetve tapasztalatokat foglalta magába.

Az előadás kitért a védelem taktikai és technikai megvalósítására is. Ezen belül említésre került a kutyás védelem, a megfelelő méretű kerítés, a megfelelő bejárati ajtó, amely legalább két biztonsági zárral van ellátva. A kulcsok “nyilvános” helyen – lábtörlő alatt, virágcserép, kapufélfa – való elhelyezése is kerülendő. A megfelelő rács felszerelése is hasznos lehet, az ajtókra, ablakokra pedig javasolt a redőnyök felszerelése. Fontos, hogy a melléképületek biztonságáról se feledkezzünk meg! Ezek is bejutási lehetőségeket jelenthetnek védelem hiányában. A különböző riasztókészülékek is megfelelő védelmet biztosítanak. A helyi riasztásúak elsősorban a behatolást késleltetik, illetve figyelemfelhívók, míg a távriasztó készülékek a bejelentett őrző-védő szolgálat által nagyobb biztonságot szavatolnak, még ha ez költségesebb is.

Az előadás ezek után kitért a behatoló személyekkel kapcsolatos tapasztalatokra. Idegeneket lehetőleg ne engedjük be a lakásba, ha egyedül vagyunk! Közüzemi szolgáltatónak mondott személyektől kérjünk igazolványt! Tartózkodjunk a házaló árusoktól, akik a pénzünk hollétének kifigyelésére és ellopására tesznek kísérletet, sokszor eredményesen. Ha valaki hivatalos személynek – adott esetben – rendőrnek mondja magát, attól is kérjük igazolványt. Amennyiben az illető behatolót a lakásban tetten érjük, lehetőleg ne próbáljuk megakadályozni a menekülésben, inkább a megfelelő személyleírásra figyeljünk, hogy később a rendőrséget ennek megfelelően tudjuk a betörés tényéről és az elkövető személyéről tájékoztatni. A behatolás kapcsán az elsődleges dolgunk a rendőrség értesítése legyen, a helyszínt hagyjuk érintetlenül! A kár felmérése szükséges, de tilos a takarítás, rendrakás, így a betörés nyomrögzítése biztosított, ami segíti a rendőrség munkáját, a tettes felderítését.

Úgy éreztük, hogy kellő tájékoztatást kaptunk Bátkai alezredes úr előadásában az értékeink megőrzésére vonatkozó kérdésekről.

Fekete István elnök