A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezetének tagjai a Liszt Ferenc Repülőtér Aeroparkjában tettek látogatást. A program célja az volt, hogy a hallássérültek bővítsék az ismereteiket a repülésről és az azzal kapcsolatos információkról.

A Liszt Ferenc Repülőtér egy önálló “kisváros” a nagyvárosban, saját kutakkal, vízművel, víztisztítóval, hőerőművel és tűzoltó állomással. Utunk során eljutottunk olyan területekre is, amelyeket nemcsak az utasok, de még a reptéri dolgozók jelentős része elől is elzártak.

A látogatók a több mint 3 órás idegenvezetés során megtudhatták, hogy a repülő leszállásától a következő felszállásig több száz ember dolgozik azon, hogy a gép újra indulhasson 30 perc múlva. Külön kisbusszal mintegy 30 km-t tettünk meg, bejárva a repülőtér különböző helyszíneit: a forgalmi és műszaki előtereket, a navigációs berendezéseket, a futópályákat és a radarokat.

A szigorú biztonsági ellenőrzés során ismertették, hogy milyen eszközöket nem lehet bevinni a repülőtér területére, és hogy milyen tárgyakat nem vihetünk át az ellenőrző kapun.

Megtekinthettük a leszállópálya fényeit, és adatokat kaptunk arról is, hogy mennyi energiát fogyasztanak a gépek működésük során. Az irányítótorony megtekintése után a tűzoltó állomással zártuk a látogatást.

Az idegenvezetés jelnyelvi tolmácsok segítségével történt, a látogatás során bármikor lehetett kérdezni, és ezzel a lehetőséggel éltek is a tagok. A látogatókat külön retro kiállítás is fogadta, melynek megtekintése során beszállhattunk régi repülőgépekbe is.

Külön köszönet illeti Szőke László elnökségi tagunkat a szervezésért.

A reptérlátogatás a T.É.M.A-program keretében valósult meg.

Márton Márk,  megyei titkár