Roma hagyományokról volt előadás Kecskeméten

2017. április 7-én, pénteken a Kecskeméti Helyi Szervezetbe érkezett Forgács Marietta, lovári nyelvtanár.

Az előadás érdekes és látványos volt, megtudtuk, hogy Magyarországon 3 nagy cigány népcsoport él:

  • a romungrók, más néven a magyarcigányok,
  • oláhcigányok és
  • beások.

Megtudtuk azt is, hogy  a cigány csoportok hogyan vándoroltak Magyarországra az évek során. A romungrók, avagy a magyarcigányok magyarnak vallják magukat külföldön, szülőföldjükön pedig cigányoknak nevezik magukat. A romungrók nagyon régen, állítólag Indiából vándoroltak ide. Ma a Kárpát-medence magyarlakta településein élnek.

Az oláhcigányok csoportjai Havasalföld irányából érkeztek Magyarországra. Nem szeretik, ha cigánynak nevezik őket, mert számukra ez sértő. Nem vallják magukat romának se, nem ismerik el.

A beások csoportjai a román határoktól települtek át. Ők cigánynak és románnak nevezik magukat, de a roma szót elutasítják.

Megismertük a cigánycsoportok közös zászlaját is, a nemzetközi cigányság zászlaját tekintik a sajátjuknak (kék és zöld sávos zászló, középen piros kerékkel, ún. csakra).

Az étkezési szokásokról is mesélt az előadó: élesztő nélküli kenyeret szoktak készíteni, ez az ún. bodak vagy bodag. A cigányok nagyon szeretik a réteseket, az előadó elmondása szerint az ő ősei is szoktak készíteni különböző féle réteseket.

Végül vendégünk az öltözködésről is bemutatót tartott: két-két kép közti különbségeket láthattunk. A képek egyik felén a hivatali dolgozókat, mint pl. bankár, tanító, ügyvédnő, másik felén ugyanazt az embert láthattuk, csak cigány öltözetben. Nagy különbségeket tapasztaltunk, amire rácsodálkoztunk.

Az előadás végén a tagok oldalát még furdalta a kíváncsiság, ezért kérdéseket tettek fel, melyekre az előadó szívesen válaszolt.

Képek: ITT

A program a T.É.M.A. programsorozat keretében valósult meg.