Folytatódik a szerencsesorozat

2015. szeptember 28. – Magasabb fokozatba kapcsolt a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) és a Szerencsejáték Zrt. között idén márciusban kötött együttműködési megállapodás. A munkaerő-piaci integrációt célzó projekt keretében a Szerencsejáték Zrt. megnyitotta a sorsjegyárus munkakört a siket és nagyothalló személyek számára, így mostanra már három hallássérült munkavállalót foglalkoztatnak. A program sikerét jól mutatja, hogy a siketek világnapja alkalmából az egyik munkatárs közreműködött a lottósorsoláson, a szombati Szerencse Szombat című műsorban.

Tóvizi Péter sorsjegyárus, aki a sikeres együttműködés eredményeként már hat hónapja dolgozik a nyíregyházi élelmiszerüzletben található sorsjegy-értékesítő helyen, nagyon örült a felkérésnek: „Minden év szeptember utolsó vasárnapján ünnepeljük a siketek világnapját, így van ez már 1958 óta. A világnap kiváló alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet a siket közösségekre, és üzeneteinket eljuttassuk a szélesebb közönségnek is. Ezért örültem ennek a felkérésnek, hiszen idén én kerültem abba a kivételes helyzetbe, hogy képviselhettem a siket és nagyothalló közösséget a tévénézők és egy egész ország előtt” – mesélte lelkesen Tóvizi Péter.

A szombati műsorban a siketek világnapja alkalmából egy különleges produkció keretében Oláh Gergő egyik dalát egy jelnyelvi tolmács segítségével fordították (34. perctől), majd Tóvizi Péter segített Mák Kata műsorvezetőnek felkonferálni a negyedik nyerőszám sorsolását, mindezt jelnyelven. A teljes műsor megtekinthető itt.

A siketek világnapját minden évben tematikus programokkal, előadásokkal és kulturális rendezvénysorozatokkal ünneplik meg országszerte a SINOSZ megyei szervezetei. Az idei programokra is több mint ezren látogattak ki.

Tóvizi Péter állásinterjúja a KONTAKT Tolmácsszolgáltatás segítségével valósulhatott meg

A SINOSZ tevékenységével igyekszik a siket személyek mindennapi ügyintézéseivel járó kihívásokat leküzdeni. Ebben nagy segítséget nyújt a nemzetközi szinten is elismert SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálat, amely lehetővé teszi a siket és nagyothalló emberek számára a jelnyelvi tolmács személyes jelenléte nélküli önálló ügyintézést, megkönnyítve társadalmi integrációjukat és növelve munkaerő-piaci esélyeiket. A videóalapú jelnyelvi tolmács- és szöveges operátori szolgálat segítségével kommunikációjuk akadálymentessé válik úgy a munkahelyeken, mint az oktatásban, az egészségügyben vagy bármely közszolgáltatás igénybevételekor. A SINOSZ által fejlesztett KONTAKT Videótolmács-szolgáltatás az Európai Unió finanszírozásával valósult meg.

További együttműködő partnereket keres a SINOSZ

A szolgáltatás bizonyított: mára már közel 1300 szerződött ügyféllel büszkélkedhet a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálat, az egyéni ügyfelek mellett pedig egyre nagyobb számban érdeklődnek közintézmények és az üzleti szféra képviselői is a KONTAKT szolgáltatásai iránt. „Reményeink szerint egyre több kórházban, okmányirodán és szupermarketben lehet hamarosan találkozni a KONTAKT által akadálymentesített ügyfélszolgálati munkahelyekkel” – számolt be Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke, európai parlamenti képviselő. „Célunk, hogy az egyéni felhasználók mellett az üzleti ügyfelek is felismerjék és egyre nagyobb számban igénybe vegyék a KONTAKT szolgáltatásait, így elősegítve a siketek és nagyothallók munkaerő-piaci integrációját.”

Sajtókapcsolat:

Horváth Ida