2018. augusztus 4-én tiszai sárkányhajózáson vehettünk részt Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Fogyatékosügyi támogatási keretéből a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete által megpályázott támogatásnak köszönhetően.

Együtt sétáltunk le a Partfürdőn található vitorláskikötőbe, ahol átvettük a mentőmellényeket és az evezőlapátokat, majd felkészítést kaptunk, hiszen a résztvevők többsége még soha sem evezett.

Hajóba szállást követően folyásiránnyal szemben indultunk el a Tiszán. Időbe telt, hogy ráérezzünk, hogyan kell együtt, összehangoltan evezni. Volt, aki a dobszó ütemére evezett, mások pedig igyekeztek az előttük ülők tempóját felvenni. Utunk során betértünk a tápéi jachtkikötőbe, ahol láthattuk Szeged legendás állóhajójának méltatlan sorsát: magára hagyva, félig elsüllyedve áll az egykor szép napokat látott lapátkerekes gőzhajó.

A hajó története itt olvasható: A Szőke Tisza gőzhajó története

A kikötőből kihajózva még egy kicsit felfelé eveztünk, hogy elérjük a Maros folyó tiszai torkolatát. Itt láthattuk a két folyó vízminőségéből adódó eltérés találkozását: a zöldesen átlátszó, tiszta vizű Tisza és a zavaros, sárgás vizű Maros kontrasztját. A torkolatnál megfordultunk és visszafelé már könnyebb volt az evezés a sodrásnak köszönhetően. Útközben a part menti halászcsárdákból ínycsiklandó illatok áradtak, és persze a kemény evezés meghozta az étvágyunkat. Kellemesen elfáradva szálltunk ki a hajóból az 5 kilométeres út végén.

Azok a tagjaink, akik most csupán nézőként szemlélték a hajósokat, reméljük, legközelebb kedvet kapnak ahhoz, hogy kipróbálják ezt a sportágat, hiszen csapatépítésre is kiválóan alkalmas: folyamatosan egymásra is figyelve összehangoltan evezni nem is olyan egyszerű.

Köszönjük Kipper Györgynek, hogy megosztotta velünk a sárkányhajózás élményét, illetve Vörös Krisztina jelnyelvi tolmács munkáját, közreműködését a program során!

Nagy Éva Mára helyi ügyintéző

A SÁRKÁNYHAJÓZÁS KÉPEI IDE KATTINTVA LÁTHATÓK