A Legyél otthon Veszprémben! városismereti játék egy újabb sétáján vettünk részt a SINOSZ Veszprém megyei tagjaival a SzÉP keretében.

Ez az utunk a veszprémi Séd völgyébe vitt, ahol városunk nevezetességeit és történelmi értékeit vettük sorra. Kevés olyan festőien szép sziklavidék van hazánkban, mint ez a völgy. Kevés magyar településnek van annyi történelmi vonatkozású műemléke, mint Veszprémnek.
A görög apácák kolostorának a Betekints-völgyben megbúvó romjaitól, amely az államalapító Szent István király helykereséséről regél, a tatárjárás viharait átélt Margit-romokon keresztül, a török hódítás és az azt követő újjáéledés ezer emléke mesél a múltról.
Veszprém belvárosából, a központból indultunk, ahonnan egy közel háromórás, közepes nehézségű túrán vettünk részt.  Kezdésnek meg kellett keresnünk az erdő titkos bejáratát. A Völgyikút–park erdeje egészen különleges, hisz a mai napig természetes formájában fennmaradt szurdokerdő.
A 15 állomáson jól vettük az akadályokat és az alábbi látnivalókat ejtettük útba:

  • feltárult a régi Csomay strand szép kilátása, bővizű forrása;
  • a Nádasdy-Friedler-malmot, melynek elődei már 1037-től működhettek és malomként funkcionáltak a 20. század elejéig; ma a hotelből a régi malomkövet és a szálloda alatt csordogáló patakot is megtekinthettük;
  • a püspöki pihenőt, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra;
  • az úrkúti forrást és malmot, ami az 1960-as évekig ténylegesen darálómalomként működött;
  • a Szerelem-szigetet, ami a párok mellett a gyerekek kedvence is, hiszen egy hatalmas, vár formájú játszótér várja az odalátogató piciket és nagyobbakat;
  • majd a Séd-patakot követve a Margit-romok, a Vízmű, az Állatkert, a Kolostorok és kertek végéig jártuk a kijelölt utat, és fejtettük meg a rejtvényeket.

Élvezetes, érdekes napunk volt a tikkasztó hőségben, és rengeteg új információval gazdagodtunk!
Örömmel vettünk részt immár harmadszor, Veszprém rejtett kincseit kutatva a városnéző sétán.


Köszönjük szépen a Tourinform Veszprémtől Fülöp Júlia idegenvezető csodálatos történeteit,
Szőnyegi Júlia jelnyelvi tolmács és Hajdú Eszter segítségét az akadálymentes kommunikáció biztosításához.