2017. január 1-vel nagy változások történtek a SZJA-bevallások tekintetében, miszerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el az adózók túlnyomó többségének a személyi jövedelemadó (szja)-bevallását.

Így  már majdnem 4 millió állampolgárt “szabadít meg” az adóhivatal az szja-bevallás kötelezettségétől.

A törvényjavaslat szerint a NAV elkészíti azoknak a magánszemélyeknek az szja-bevallását, akik nem kértek munkáltatói adómegállapítást vagy azt a munkáltató nem vállalta azt. Az adóbevallási tervezetet az adóévet követő év március 15-től közzéteszi egy erre a célra létrehozott elektronikus felületen, amely az az ügyfélkapu használatával érhető el az adózók számára.

Aki nem rendelkezik ügyfélkapuval, március 15-ig postai úton, SMS-ben vagy elektronikus úton kérheti, hogy a NAV a bevallási tervezetet papír alapon, postán küldje el neki.

Ha az adózó nem ért egyet az adóbevallási tervezetben feltüntetett adatokkal, május 22-ig kijavíthatja, illetve kiegészítheti az erre a célra kialakított elektronikus felületen, vagy az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bevallást nyújthat be. A postai úton megküldött tervezetre is ez vonatkozik.

A NAV május 2-ig az ügyfélkapusoknak elektronikus, az azzal nem rendelkezőknek pedig postai úton értesítést küld a visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről, valamint az adózóról nyilvántartott adatok esetleges ellentmondásairól.

A NAV munkatársa február 16-án du. 4 órától állt a tagok rendelkezésére a SINOSZ Baranya Megyei Szervezetében (Pécs, Jókai u. 9.), hogy útmutatásaival segítse a hallássérülteket és a kitöltött formanyomtatványokat begyűjtse.

A következő NAV-programot május 4-én tartjuk!