A találkozót Gyulán rendezték meg 2017. május 18-án, a Prohászka Zsolt Városi Sportcsarnokban. Közel 600 érdeklődő és résztvevő volt jelen.

A programot dr. Kovács József országgyűlési képviselő, dr. Görgényi Ernő polgármester és Kiss Szabolcs intézményvezető (Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye) nyitotta meg, Kernné Fitor Margit jelnyelvi tolmács közreműködésével.

A megyéből érkező, fogyatékossággal élő fiatalok kis csoportjai 14:00 órától kezdődő „Ki Mit Tud?”-on mutatták be műsoraikat, melyekre sokat készültek. Színpadi előadás és jelenetek formájában igyekeztek magukat bemutatni, hogy ők is hasznos tagjai a társadalomnak, akik igénylik az odafigyelést és a szeretetet. Meghatóak voltak azok a kis jelenetek, melyek a fellépő fiataloknak az érzésvilágát tükrözték.

A SINOSZ Békés Megyei Szervezetének amatőr színjátszó csoportját, a Halló(k), itt vagyunk!-ot Komáromi Anett, az őket felkészítő színésznő kísérte el; jelnyelvi tolmácsként Császárné Bíró Ágnes akadálymentesítette az előadásukat. A színpadi jelenetekkel igyekeztek bemutatni, hogy milyen félreérthető helyzetek alakulnak ki, ha nem értjük egymást. Ezek a helyzetek halló és hallássérült emberek között gyakran előfordulnak.

A találkozó mondanivalója elsősorban abban nyilvánult meg, hogy figyeljünk egymásra jobban, különösen a sérült és fogyatékos embertársainkra. Ez fogalmazódott meg a találkozó jelmondatában is, miszerint:

“Nyomok vagyunk a térben és időben, mit adunk egymásnak, meglátjuk a jövőben.”

Fekete István helyi elnök, Békéscsabai Helyi Szervezet