A siket és a nagyothalló emberek társadalmi esélyegyenlőségének megteremtése érdekében elengedhetetlen az információkhoz való egyenlő esélyű hozzáférésük biztosítása. Az utóbbi években mindkét célcsoport számára egyre több innováció születik a kommunikáció akadálymentesítése céljából.

Most egy ígéretes, magyar fejlesztésű jelnyelvitolmács-szoftverről, a SignAll projektről adunk hírt.

Mint a projekt sajtóközleményében szerepel, „A SignAll 20 fős csapata már megalkotta a működő prototípusát annak a technológiának, mely forradalmasíthatja a kommunikációt a siketek és a hallók között. Más projektekkel ellentétben ez a fejlesztés nem csupán felismeri a jelnyelv jeleit, hanem a világon elsőként a jelnyelvi mondatokat angol nyelvre le is fordítja.”

A fejlesztés egyelőre az amerikai jelnyelv (ASL) angol hangzó nyelvre történő fordítására képes, de folyamatban van a fordított irányú, azaz  hangról jelnyelvre történő fordítás megoldása is, valamint tervezik a projekt kiterjesztését a magyar jelnyelvhasználók számára megoldást nyújtó alkalmazás megvalósítására, amit várhatóan a most kapott 1.5 millió eurós (kb. 470 millió Ft-os) tőkebefektetés is elő fog segíteni.

„Fejlesztésünk elsőként az egységesen amerikai jelnyelvet használó USA piacára készülhet el, ahol az esélyegyenlőség kapcsán magas a társadalmi érzékenység. A legkiválóbb fejlesztőkkel és nyelvészekkel bővülve további jelnyelveket is tervezünk feldolgozni, így reméljük, pár éven belül akár Magyarországon is használni fogják a rendszert, sőt képes lesz akár a magyar és amerikai jelnyelv közötti tolmácsolásra is” – mondta Robotka Zsolt, a SignAll Technologies Zrt. alapítója.

Kíváncsian várjuk a SignAll projekt további eredményeit!

Kapcsolódó információ: