Október 23-án, az ország nemzeti ünnepén ismét megrendezték a Csabai Kolbászfesztiválon a civil szervezeteknek és nyugdíjasoknak szóló kolbászgyúró versenyt. A SINOSZ minden évben több csapattal jelentkezik erre a napra, hogy együtt gyúrjanak a régi jó barátokkal és a többi versenyzővel.

Idén 4 csapattal indult el a szervezet. Jöttek Hódmezővásárhelyről, Békéscsabáról két csoport – egy fiatal és egy idősebb tagokból álló -, valamint egy gyulai. Reggel 9 órakor a főbejáratnál várakoztak a tagok, míg mindenki megérkezett és együtt foglalták el az asztalokat. 36 csapat nevezett összesen erre a napra. A köszöntők után, 10-11 óra körül átvehették a húst és elkezdődhetett a darálás és a kolbászkészítés. A húson és a bélen kívül mindenkinek hozott anyagból kellett dolgoznia. A versenyzőknek 1 óráig le kellett adniuk egy kisebb darab kolbászt a zsűri számára, ami alapján eldönthetik, hogy ki legyen a nyertes. A munkálatok közben tudtak beszélgetni és szórakozni is a résztvevők. Nagyon sok siket és nagyothalló érdeklődő látogatott el erre a napra. Jöttek Szegedről, Debrecenből, Hódmezővásárhelyről is elég sokan, még Romániából is ellátogattak hozzánk. A 4 “versenyző” asztal körül csak jelelő és mosolygó embereket lehetett látni.

Délután 4-kor kezdődött az eredményhirdetés, egészen addig lehetett enni, inni és szórakozni.

Eljött a 4 óra, és a műsorvezetők nekiláttak a helyezettek kihirdetésének. 3 különdíjat osztottak ki, ebből a hódmezővásárhelyi csapatnak sikerült megszereznie az egyiket. Csapattagok: Spitzer Anita, Varga László, Varga Lászlóné, Németh Margit, Németh Tibor. Ajándékuk egy másfél méteres Csabai kolbász volt. Nagyon örültek a díjnak, készültek közös fényképek is. A SINOSZ Békés Megyei Szervezete ezúton szeretné megköszönni nekik a nevezést, és hogy eljöttek Békéscsabára, erre a versenyre. Az eredményhirdetés végén kimondták a lényeget: a békéscsabai siketekből és nagyothallókból álló csapatunk elhozta a 2015-ös Kolbászfesztivál gyúróversenyének első helyezését. Az egész csarnok őket éltette, akik megérdemelten nyertek. Rákóczi Ferenc műsorvezető külön felkérte a nézőket, hogy jelnyelven tapsolják meg őket. Nagyon szép és megható volt ez a pillanat. A csapat tagjai: Kolarovszki János, Szántó József, Kovács Imre, Pribelszki Pál és Széles Károly. Az ő díjuk 15 szál Csabai kolbász volt. Ebből 5 szálat felajánlottak az Esély Pedagógiai Központ Általános Iskola, Speciális Szakiskola sérült gyermekeinek, amit Szabó Éva igazgatónő vett át. Nagyon köszönjük a részvételt a Csabai Ifjak nevű csapatnak is és a Gyulai csapatnak is, bár helyezést nem értek el, de így is nagyon büszkék vagyunk rájuk.

Mindazon tagoknak is szeretne köszönetet mondani a SINOSZ Békés Megyei Szervezete, akik eljöttek és éltették a sorstársaikat. Ez a nap nagyon jól telt el, hiszen minden adott volt az  önfeledt szórakozáshoz.