A nemzetközi és hazai kutatási eredmények hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos a siket gyermekek jelnyelvi fejlesztése. Fontos az is, hogy a gyermekek jelnyelvi fejlesztése minél korábbi életkorban elkezdődjön. Ez segíti a gyermek nyelvi és jelnyelvi fejlődését, ill. jótékony hatással van a gondolkodási és tanulási képességére is.

A  halló családokba született siket gyermekeknél ez a folyamat nem tud időben elkezdődni, a szülő nem tudja fejleszteni gyermekét, mert ő maga sem ismeri a jelnyelvet. Ráadásul a közös kommunikáció, az érzelmi kapcsolat kialakulása is nehezített így szülő és gyermeke között.

Szerencsére a jelnyelv fontosságát mostanában egyre több halló szülő ismeri fel a gyermeke érdekében, ezért keresnek meg minket jelnyelvtanulási szándékkal.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége kiemelten támogatja a siket gyerekek halló szüleit a jelnyelv elsajátításában.

Jelnyelvi tanfolyamainkon országosan ingyenesen vehetnek részt azok a jelnyelv iránt érdeklődő halló szülők, akiknek 14 év alatti siket gyermeke rendelkezik érvényes SINOSZ-tagsággal.

Az érdeklődő szülők a tanfolyamokról a www.jelnyelv.hu oldalon találnak információkat. Jelentkezni vidéken a megyei és helyi szervezeteinknél tudnak, Budapesten a SINOSZ Képzési irodáján.