A SINOSZ Győri Helyi Szervezete szervezésében 2019. október 12-én, szombaton délután a szervezet fennállásának 69. évi megemlékezését tartottuk meg a győri Famulus Hotel Budapest termében.

A Siketek és Nagyothallók Napja 2019 című rendezvényt Jagodics Rezsőné, a SINOSZ Győri Helyi Szervezetének elnök asszonya nyitotta meg. Az év kiemelt programja ünnepi köszöntőkkel és az együttműködő szervezetek bemutatásával kezdődött, majd a megemlékezések, végül a kulturális műsor következett.

Móczár Ferenc, a SINOSZ Győri Helyi Szervezetének elnökségi tagja levezetőként konferálta fel a műsorszámokat.

Jagodics Rezsőné helyi elnök ünnepi köszöntőjében ismertetőt tartott a siketek és nagyothallók közösségéről, bemutatta a saját érdekvédelmi szervezetünk munkáját, a hallássérült tagok számára nyújtott szolgáltatások lehetőségét. A megyében 480 SINOSZ-tag, ezen belül a győri szervezetnek 300 tagja van, és büszke arra, hogy folyamatosan növekszik a taglétszám. Felhívta a tagok és vendégek figyelmét az ingyenes jogsegélyszolgálati tanácsadás igénybevételének lehetőségére havi két alkalommal, a jelnyelvi tolmácsszolgáltatások használatára is. Ebben az évben is folynak a jelnyelvi képzések is.

Farkasné dr. Lukácsy Zita, a győri Esély Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt az általa vezetett rehabilitációs munkahelyről, ahol évek óta siket és nagyothalló személyeket is foglalkoztatnak. Számukra megfelelő munkakörökben helyezik el őket és akadálymentes munkakörülményeket is biztosítanak.

Tóth Jánosné, az Értelmileg Sérültek és Segítőik Szövetsége Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnök asszonya beszédében utalt arra, hogy hazánkban 600 ezer egészségkárosodott és fogyatékossággal élő személy van, akik “kérik a segítséget, de nem kérnek a sajnálatból.” Fontos lenne, hogy a mindennapokban mindenki segítő szándékkal forduljon feléjük.

Nagyné Kiss Orsolya, a SINOSZ országos elnökségi tagja, a SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének örökbefogadója ünnepi beszédében említette, hogy 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján ünnepeljük a siketek világnapját – idén Szegeden volt az országos rendezvény, amely nagy sikert hozott. Ebben az évben lesz 10 éves a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvény, amely arról rendelkezik, hogy minden siket, nagyothalló és siketvak személy a társadalom egyenrangú és egyenjogú tagja, elismerve a jelnyelv kulturális, közösségformáló erejét. A jelnyelvi törvény a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésüket is biztosítja a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény rendelkezéseivel összhangban.

Horváth Ferenc, a SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnöke a SINOSZ Győri Helyi Szervezetének az elmúlt egy évben megvalósult programjait negyedórás fényképvetítés formájában mutatta be.

Lengyel Rudolf helyi elnökségi tag, nagyothalló tagtársunk egy Győrről, a városhoz kötődő érzelmeiről szóló verset szavalt Győr városa, Győr városa, te vagy az én otthonom címmel, melyet jelnyelvi tolmács fordított jelnyelvre.

Németh Eszter és partnere gyönyörű néptáncot mutatott be a közönségnek.

Minden előadó vendégnek ajándékot adtunk át a szereplésükért.
Jagodics Rezsőné győri helyi elnök egy-egy ajándékkal köszönte meg a SINOSZ Győr-M.-S. megyében működő helyi szervezetek vezetőinek a munkáját: Ormódi Csabánénak, a soproni, Vámos Imrénének, a mosonmagyaróvári és Némethné Endrődy Margitnak, a csornai szervezet helyi elnökének.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Győr-Moson-Sopron Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálata jelnyelvi tolmácsainak, Dr. Neubergerné Repka Margitnak, Hajduk Szilviának és Bimbi Fruzsinának is külön megköszönte az egész évben végzett tolmácsolási tevékenységet, amelyet a siket és nagyothalló tagok számára fejtettek ki.

Horváth Ferenc megyei elnöknek, Horváthné Mahder Zsófia és Tóth Mihály Pál megyei elnökségi tagoknak, ill. Orbán Evelin megyei titkárnak is megköszönte a fáradságos és segítőkész munkáját a szervezetek fenntartása érdekében.
Móczár Ferencnek megköszönte a program sikeres levezetését.

Az ünnepi rendezvény baráti találkozóval folytatódott egy másik helyszínen, a SINOSZ győri klubhelyiségében, ahol szendvics, születésnapi torta és ital fogadta a tagokat és a hozzátartozóikat, valamint minden betérő vendéget is.

A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, SINOSZ és GYŐR Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

Köszönjük Jagodics Rezsőné helyi elnöknek a szép szervezést!

A fotókat készítette: Horváth Ferenc megyei elnök

A beszámolót írta: Orbán Evelin megyei titkár