Világnapi ünnepség volt Kecskeméten

Szeptember 26-án, Kecskeméten siketek világnapi ünnepség valósult meg a SINOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezet tagjainak a rendezésében. Azon a délelőttön szakadt az eső, de a tagok, érdeklődők, akik nem fértek be a Vasútparkban felállított sátorba, esernyővel állták körbe a helyszínt, ahol az ünnepség fellépői szerepeltek.

 

[youtube id=”XdcZ1DWxX_U” width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

 

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere volt az esemény fővédnöke. Az ünnepséget Engert Jakabné, a Közgyűlés Esélyteremtési Bizottságának elnöke nyitotta meg. Bodor Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Szervezet elnöke és Berente Ildikó, a Kecskeméti Helyi Szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket.  Ildikó Petőfi Sándor Mi kék az ég című versét is előadta jelnyelven. A  Szervezet egyik legidősebb tagját, Putyora Istvánnét – aki alapító tag is egyben – virággal és tapssal köszöntöttük.

A szegedi Gondolatjel csoport, amelynek tagjai a Klúg Péter Iskolában tanulnak, Caramell Süss fel nap című dalát jelelték el. Sajnos a dal kérése nem valósult meg,  az eső egyre jobban esett. Köszönjük Fodorné Czokoly Tímeának a felkészítést, a további munkájához pedig sok sikert és kitartást kívántunk. Tímea néni heti 8 órában foglalkozik a gyerekekkel, több csoportban gyakorolnak, nagyon sok fellépésük volt már az országban és már külföldön is.

Popele Róbert két verset jelelt el művészien, majd a Hallo-más csoport az “Azért vannak a jó barátok” című dalt adta elő. Róluk érdemes tudni, hogy  A2/1 szinten tanulják a jelnyelvet. Bálint Orsolya és Tóth Zsófia, akik a szegedi iskolában tanulnak és a Kecskeméti Helyi Szervezet tagjai, a rendezvényre megtanultak egy dalt és előadták nekünk.

Panther Patrik bűvész trükkjeit szájtátva nézték nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is. A bohóc a közeli vasútállomáson tovább folytatta a bűvészkedést,  mindenki kérhetett tőle egy figurát, amit lufiból hajtogatott meg művészien. Több mint 100 lufi fogyott azon a délelőtt.

Hagyó  Mihály, a Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke a Bögre című verset mondta el a jelenlévőknek; nem vagyunk egyformák és vannak sérüléseink, mint a bögréknek a csorbulása, de mindannyian értékesek vagyunk. Orgovánné dr. Jámbor Andrea könyvbemutatója betegsége miatt elmaradt, de bízunk benne, találunk rá alkalmat, hogy megvalósuljon az ismertető. A Platán Otthon értelmi fogyatékossággal élő lakói Rómeó és Júlia dalával köszöntötték a résztvevőket. A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány által tartott, terápiás kutyák bemutatója a vasútállomáson folyt. Megtudtuk, hogy szívesen segítenek “halló” kutya-képzésben a tagok részére. Közben a népi fajátékokat és a kézműves foglalkozáson különböző technikákat lehetett kipróbálni, sok színezőt is készítettek a gyerekek.

Az Ölelő Kéz Alapítvány közben több mint 70 személynek mért vérnyomást, vércukor- és koleszterinszintet, plusz masszírozást is lehetett kérni.

14 órakor a Cifrapalotában Bitó Katalin országos elnökségi tag ismertette a “Beszélő köntös nyomában” című tárlatot jelnyelven, több mint 30 érdeklődőt körbevezetve.

Katalin és Bleszák Csabáné, Rozi a program moderátori feladatait is ellátták. Itt szeretnénk megköszönni a munkájukat és egyben annak a 12 fő önkéntesnek is, akik segítettek abban, hogy a zord időjárás ellenére jól sikerüljön a program.

A Szervezetben kiállítás készült a tagok munkáiból, és az este 10 órai zárásig nagyon sok ismerős találkozott ott az ország különböző részeiből. Köszönjük az önkéntesek segítségét, a T.É.M.A. pályázat támogatását és hogy eljöttek Kecskemétre ünnepelni.

Médiamegjelenés: a Kecskeméti Televízió beszámolója a programról.

dr. Lajos Krisztina, megyei titkár