A siketek világnapját 1958 óta ünneplik világszerte a siket emberek közösségei szeptember utolsó vasárnapján. 2021. szeptember 27-én ez alkalomból – Sáfrány Margit, a SINOSZ igazgatójának és egyben az iskola tanárának szervezésében – ellátogattak hozzánk a Hallássérültek Budapesti Tanintézete felső tagozatos és szakiskolás diákjai, pedagógusaik kíséretében.

Kora délután fiatalokkal telt meg a székház: csapatokban érkeztek a diákok, akik tanáraikkal együtt járták végig az állomásokat, szinte „pincétől a padlásig”.

Nem titkolt célunk volt, hogy megismertessük a fiatalokkal a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége szerepét, tevékenységét a közösség életében.
Ehhez 5 állomást jelöltünk ki, ahol játékos, interaktív formában ismerkedhettek meg a HÁZ-ban folyó tevékenységekkel, a SINOSZ által biztosított közhasznú szolgáltatások egy részével, melyekkel előbb-utóbb ők is találkozhatnak majd. A csapatok az alábbi helyszíneket ismerhették meg:

Budapesti tagszervezeteink irodájában a tagsággal kapcsolatos tudnivalókról és a szervezeti életről kaptak információt két szervezeti ügyintézőnktől, Cséri Viktóriától és Kupsza-Kerekes Zsuzsannától.

Pest megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálatunkat Radányi-Kiss Katalin szakmai vezető mutatta be.

Országos jogsegély-szolgáltatásunkról dr. Laczka Zsanett esélyegyenlőségi referensünk adott hasznos információkat a fiataloknak.

KONTAKT Tolmácsszolgálatunk munkatársai – Horváth Zsófia és Kozma Balázs – játékos formában keltették fel az érdeklődést a videó-alapú jelnyelvi tolmácsszolgáltatás iránt.

A ház felső szintjén található profi videóstúdiónkban – ahol jelnyelvre adaptált, sokszor feliratozással is akadálymentesített hír- és egyéb filmes anyagaink készülnek – Kassai Kornélia és Balog-Bakos Dóra avatta be látogatóinkat néhány “kulisszatitokba”. Innen nehezen mozdultak a fiatalok, mindannyiukat érdekelte a vizuális technika, a felvételek készítésének és szerkesztésének folyamata.

A program végére a nap is kisütött, így a kertben még volt idő és kedv egy közös játékra Mázló Tímea közösségi animátorunkkal, meg Jarabik Imolával és Jáger Dániellel, az SNH Ifjúsági Klub tagjaival, kicsit lazítva a sok új benyomás és infó befogadása után.

A programba jelnyelvitolmács-hallgatóinkat is bevontuk: néhány állomáson Lipcsey Boglárka, Petke Patrícia, Pintér Zsófia, Ringbauer Zsófia és Varga Orsolya segítette az akadálymentes kommunikációt.

Az idő rövidsége miatt minden szolgáltatásunkról nem eshetett szó, de 6 tematikus honlapunkon és a hozzájuk kapcsolódó közösségi oldalainkon tájékozódhattok ezekről is.

Reméljük, hogy vendégeink sok hasznos információt vittek magukkal, és az ajándékcsomagok is emlékeztetik őket az itt töltött tartalmas délutánra.

Gyertek máskor is, viszontlátásra a SINOSZ fővárosi programjain, melyekre nem csak tagjainkat várjuk!
Budapesti programajánlóinkat itt és itt tudjátok megnézni – jelnyelven is.

A programon készült további képeinket a közösségi oldalunkon osztottuk meg: FOTÓALBUM

fotók és szöveg: Vincze-Németh Éva