Hosszú előkészítő munka után, Kaposváron 2015. szeptember 26-án, sikeresen tartottuk meg a Siketek Világnapja regionális rendezvényt. 14 tolmács, 6 szervező megye tagjai és 25 önkéntes fáradhatatlanul dolgozott ezen a napon. 5 helyszínen voltak programok, a fő helyszín a Kossuth tér volt.

[youtube id=”wsn_eG3erq4″ width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

 

A rendezvényt FlashMob-bal, a Mindig kell egy barát című dallal nyitottuk meg, melyet a Déryné Vándorszíntársulattal közösen, fehér kesztyűket viselve jeleltek a résztvevők.

A SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének elnöke, Máté-Mártonné Iványi Katalin nyitotta meg a rendezvényt, majd a fővédnöki köszöntő következett, melyet Oláh Lajosné alpolgármester asszony mondott el. Ezután Sáfrány Margit, a SINOSZ alelnöke, majd Ormódi Róbert, a SINOSZ ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Ormódi Róbert Tapolczai Gergely SINOSZ országos elnökségi tag, képviselő üdvözletét is továbbította, aki egyéb elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott eljönni a rendezvényre.

  • Ezután a Fejér, Baranya, Tolna, Veszprém, Zala és Somogy megyei SINOSZ-szervezetek mutatkoztak be. Azok a megyék, amelyek kulturális programmal is készültek, a bemutatkozások után szórakoztatták a közönséget.
  • A Duráczky EGYMI (siketek iskolája), a Toldi és a Munkácsy iskola a barátságról szóló dalt hozott.
  • Ribizli bohóc vidám műsorával megnevettette a gyerekeket, de műsorán még a felnőttek is jól szórakoztak.
  • Fellépett még táncműsorral az Ametiszt és a Roxinház. Az ERGO SUM előadását is nagy örömmel nézték a résztvevők. A gyerekek a gyereksátorban színeztek, lufit és origamit hajtogattak és jelnyelvi játékokat játszottak.
  • A Kossuth téri programokat a Roppantós táncegyüttes zárta.

A civil sátorban a Duráczky EGYMI, a Vodafone, a Pannon Halláscentrum, a Takács Gyula Megyei és Városi Könyvtár, a Hallod? Szülőklub Egyesület és a Napkerék Egyesület fogadta az érdeklődőket.

A Kossuth téri programok kísérő programjaként a Szivárvány Kultúrpalotában Filmfesztiválon vehettek részt az érdeklődők. 8 siket alkotó 13 alkotása került levetítésre. A zsűri értékelése alapján Sándor Tamás Csoda a szöviben című alkotása nyerte a fődíjat. Koltai Krisztina Olivér érkezése című filmjével közönségdíjat nyert.

A Szivárvány Kultúrpalota előterében siket alkotók alkotásai: fotók, festmények, kerámiák, fafaragások, üvegfestmények, valamint a megyei szervezetek fotókkal illusztrált írásos bemutatkozásai voltak láthatók.

A Somogy Megyei Duráczky EGYMI és Kollégium fogadta a nosztalgiázni vágyó, volt diákokat.

Belvárosi sétára is volt lehetőség. Aki szerette volna jobban megismerni Kaposvárt, idegenvezetéssel, akadálymentesen tehette ezt meg.

„Hagyj egy jelet!” címmel a „Siketek Világnapja regionális rendezvény” című program részeként szerveztünk egy játékot a kaposváriaknak. Felkerestünk 4 éttermet (Corner-Trattoria; Szicília; Bárány Fogadó; Florida) és 4 cukrászdát (Central Kávézó; Centrum Fagyizó; Kisbencze süteményes; Stühmer) azért, hogy engedjék meg, hogy alátéteket, szórólapokat, kuponokat tehessünk ki néhány nappal szeptember 26-a előtt.

A szóróanyagon szerepelt a rendezvényünk helye, időpontja, az ujjábécé, néhány evéssel kapcsolatos jel, az étterem/cukrászda logója (10-15-20% kedvezményt ajánlottak szombatra a számla végösszegéből), valamint egy tájékoztató, hogy aki szombaton bemutatja a szóróanyagot az információs sátrunknál, ajándékot kap.

Ennek a programnak két célja volt. Az egyik: reklámozni a Siketek Világnapja rendezvényt. A másik, hogy kíváncsiak voltunk, hányan olvassák el, hozzák vissza a szóróanyagokat.

A 8 helyszínre adtunk összesen 500 db alátétet, 1000 db szórólapot és 240 db kupont. 64-en adtak le a szombati nap folyamán szóróanyagot. Ajándékuk kulcstartó, toll, mobiltörlő volt. Úgy gondolom, hogy ez jó arány, némi érdeklődést mutatott a városban.

A rendezvény utáni napokban visszamentünk a fenti helyekre, megkérdezni, mi volt a tapasztalata a pincéreknek, felszolgálóknak. Többségük szerint szinte mindenki elolvasta a szórólapot és el is vitte. A kuponokat a számlához csatolták. Az alátétek pedig eltűntek. Nagyon kevés olyan vendég volt, aki nem fogadta el a szórólapot.

Érdekes program volt. Jólesett a vendéglátóhelyek nyitottsága, a kedvezmény felajánlása, a személyzet hozzáállása.

A regionális rendezvény gálavacsorával zárult, melyet a Kapos Hotel Kristálytermében fogyaszthattak el a kedves vendégek.

A gálaestet az Ametiszt tánccsoport csodálatos produkciója nyitotta meg. Ezután Szalkai Iván, a SINOSZ Somogy megyei titkára köszöntötte a vendégeket. A jó hangulatról a Bel Canto zenekar gondoskodott, egészen hajnalig.

A világnapon a kissé hűvös idő ellenére is kb. 300 fő érdeklődő volt. Nagyon jó volt látni a mosolygós arcokat, ismerősöket, akik újból találkoztak, a hallókat, akik szívesen töltötték velünk ezt a napot.

→ A rendezvény médiamegjelenései

Szalkai Iván, megyei titkár