Gyümölcsöző szeptember Nyíregyházán

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet és Jelnyelvi Tolmácsszolgálat két fontos programban vett részt ebben a nyárias hónapban, aminek értékes eredményeit – reményeink szerint – sokáig élvezhetjük majd.
A VIDOR Fesztiválhoz csatlakoztunk szeptember első hetében, ahol – már hagyományosnak mondhatóan – a Civil sátorban mutathattuk be Szervezetünket, tevékenységünket és csodálatos jelnyelvünket.

Hallássérült és halló önkénteseink lelkesen vetették be magukat, hogy kis játékra invitálják a nyíregyházi Kossuth tér járókelőit, akik szívesen vettek részt programunkban. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősebbek egyaránt megálltak standunknál és érdeklődőek voltak. Kérdeztek, bekapcsolódtak a beszélgetésekbe, játékokba – a nap végére több mint ötvenen fordultak meg „házunk táján”: a gyerekek színezhettek és jelekkel ismerkedhettek meg, de a felnőttek közül is sokan érdeklődtek a jelnyelvi tanfolyamaink iránt.
Szeptember 19-én pedig jubileumot ültünk, hiszen megyénkben 60. évfordulóját ünnepelte a SINOSZ. Ebből az alkalomból – a siketek világnapját is kicsit előrébb hozva – egy nagyszabású programot szerveztünk, amihez támogatókat is találtunk.

Rendezvényünket – valamint a záró FLASHMOB-ot – támogatta Nyíregyháza MJV. Önkormányzata, a GEERS, a Fülebarát BT. – Tünde Hallásszalon, a Váci Mihály Művelődési Ház, a Guba Néptáncegyüttes, az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság, akiknek hálásak vagyunk a segítségükért! Rendezvényünk védnöke dr. Kovács Ferenc polgármester volt.
Köszönjük önkénteseink munkáját is, kik lelkesen támogatták csapatunkat most is!

Megemlékező ünnepségünket a város nemrég felújított Váci Mihály Művelődési Házában tartottuk meg, ahol megtisztelt minket jelenlétével városunk polgármestere, dr. Kovács Ferenc, a város országgyűlési képviselője, Petneházy Attila, dr. Kósa Ádám országos elnök úr, valamint Ormódi Róbert ügyvezető igazgató úr.
Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Kósa Ádám és Ormódi Róbert, Petneházy Attila pedig Dudás Sándor egyik versét hozta ajándékba tagjainknak.
Megyei elnökünk – Bodogánné Orosz Dóra – megemlékezett az elmúlt 60 évünkről, később hálás szívvel gondolt vissza a megyei nagyothalló klubok alapítására Ary Sándorné Giza, külön köszönve a jelenlévő Erdélyi Tamás áldozatos munkáját, aki életre hívója volt ezeknek a kluboknak a megyében, (amelyek ma már helyi szervezetekként működnek – a szerk. megjegyzése).

Végezetül a szervezet leghűségesebb tagjai vehettek át emlékplakettet, ők: Erdélyi Tamás Gyula, Czevár József, Molnár Ferencné, Czevár Józsefné, valamint Bihari Gáborné és Tóvizi Ferencné (akik sajnos nem tudtak személyesen megjelenni).
Napunk záró programja egy nagyszabású FLASHMOB volt, ahol Rácz Gergő – a Sztárban sztár harmadik szériájának versenyzője – személyesen lépett fel velünk, együtt énekeltük-jeleltük “Csak állj mellém” című dalát Nyíregyháza főterén, ahol az épp zajló Tirpák nap fogadta be ezt a néhány perces villámcsődületet. Ennél a dalnál mintegy százan csatlakoztak a rendezvényen részt vevő közel száz SINOSZ-taghoz. A színpadon – és a színpad előtt – velünk „énekeltek” a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei, Petneházy képvielő úr, a nyíregyházi RIDENS Iskola diákjai, valamint végzett és aktív jelnyelvi tanfolyami hallgatók is.

[youtube id=”LfduZJWyH9A” width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

Sokáig őrizzük majd szívünkben ennek a kánikulai melegben zajló, fergeteges programnak az emlékeit!

DSZI