1958 szeptemberében Olaszország fővárosában, Rómában tartották meg a Siketek Világszövetsége (WFD) első világkongresszusát. Ennek emlékére azóta minden év szeptemberének utolsó hete a SIKETEK NEMZETKÖZI HETE.

A nemzetközi hetet különféle tevékenységek révén, az érdekelt felek – az érintett családok, társaik, a kormányzati szervek, hivatásos jelnyelvi tolmácsok – bevonásával ünnepelik a világ minden részén a siket emberek szervezetei és közösségei.

Szeptember utolsó vasárnapja 1958 óta a SIKETEK VILÁGNAPJA,
amelyet a siket közösségek és érdekképviseleti szervezeteik – így a SINOSZ  is – világszerte, minden évben megünnepelnek.

2019. szeptember 28-án Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában került sor a Siketek Világnapja országos rendezvényre, melyre az ország minden részéből vártuk a siket, nagyothalló és a halló érdeklődőket, változatos közösségi programokkal.

Rengeteg pozitív élmény ért minket a nap során, nagyon örülünk, hogy az ország minden részéből jöttek hozzánk résztvevők.

Megtisztelő, hogy az országosan kiemelt rendezvény fővédnökei Dr. Botka László Szeged Megyei Jogú Város polgármestere és Dr. Kósa Ádám, a SINOSZ országos elnöke voltak. A nap házigazdáinak szerepét Tóth László megyei elnök és Nagyné Kiss Orsolya országos elnökségi tag, Csongrád megye örökbefogadója töltötték be.

A megnyitó beszédeket Sáfrány Margit SINOSZ-alelnök és Joób Márton szegedi önkormányzati képviselő, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke tartották.

Körünkben köszönthettük Börcsök Szilvesztert, az 1950-ben létrejött Siketek Szegedi Csoportjának ma élő egyetlen alapító tagját.

Az Együtt vagyunk sikeresek c. fórum keretében Dr. Tapolczai Gergely SINOSZ országos elnökségi tag moderálásával Ormódi Róbert SINOSZ-igazgató és Gál Franciska, siket munkatársunk a Decathlon és az Auchan Retail Magyarország képviselőivel és hallássérült munkavállalóival beszélgettek. A programot azzal a céllal hívtuk életre, hogy kiemelt munkaadói partnereink megoszthassák a jelenlévőkkel a siket személyek foglalkoztatása terén tapasztalt pozitív élményeiket, siket kollégáik sikerei pedig motiválják, bátorítsák a jelenlévő sorstársakat.

Színpadi programjaink voltak a nap során:

  • Klúg Péter Iskola Gondolatjel csoportjának előadása jelnyelven
  • Fire Fantasy zsonglőrök előadása és fejlesztő foglalkozása
  • NEO segítőkutya-bemutató
  • Kreatív Fizika Látványszínház
  • Derék Dénes siket előadó bűvészprodukciója
  • Agóra Kötélugró Csoport bemutatója
  • Turóczy Erika – János vitéz előadása jelnyelven
  • VOILA színjátszó csoport Tiszta lappal c. darabja jelnyelven
  • A SINOSZ KONTAKT Nyerő páros elnevezésű kampányának nyereménysorsolása

A programokon összegyűjtött pecsétekkel nyereménysorsoláson vehettek részt az aktív érdeklődők, a nyereményeket támogatóinknak köszönhetjük.

Az aulában flashmob meglepetéssel készültünk: a Szeretem, ha szabad c. dal jelnyelven munkatársaink, tolmácsok és önkéntesek előadásában. Az élményműhelyekben a Jel Alapítvány jelnyelvi játszótérrel, a JELEFÁNT jelnyelven előadott mesékkel várta a legkisebbeket.

Továbbá partnereink, a SoleCall, KONTAKT Tolmácsszolgálat, Egyenlő Bánásmód Hatóság, Vodafone, GEERS Halláscentrumok, SNH Ifjúsági Csoport, CSEÖH munkatársai promóciókkal, tanácsadással, illetve játékokkal, szabadulószobával, arcfestéssel, kézműves programokkal várták az érdeklődőket. Az elmúlt években több előadását jelnyelvi tolmács közreműködésével (is) akadálymentesítette a Szegedi Nemzeti Színház. A siketek világnapján a jelenleg futó, jelnyelvi tolmácsolással a speciális igényű nézők számára is hozzáférhetővé tett előadásaikra hívták fel a figyelmet.

Az Agóra Informatika Történeti Kiállítását nézhették meg az érdeklődők, a Tourinform támogatásával városnéző sétákon vehettek részt tagjaink, majd a kisvonatos városnézés sem maradhatott ki a programkínálatból. A REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház felajánlásának köszönhetően fagylaltozhattak résztvevőink, a Szegedi Vadaspark jóvoltából családi belépőket sorsolhattunk ki a szerencséseknek.

A nap záró rendezvényén, a Hági Udvar Kávéházában Deaf Pub keretében a jelnyelvet használók együtt tölthették az estét is.

Filmes összefoglalónkat itt is megnézhetitek; a rendezvényünkről készült fotók pedig a Csongrád Megyei Szervezet közösségi oldalán találhatók:

VIDEÓ ∞ KÉPEINK


A rendezvény támogatói:

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata – Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke, Joób Márton és alelnöke, Kardos Irén elkötelezettsége és anyagi támogatása; Csongrád Megyei Önkormányzat, EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma), KONTAKT Tolmácsszolgálat, SNH Ifjúsági Csoport, Egyenlő Bánásmód Hatóság, Vodafone, SoleCall Kft., Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged Tourinform, Csongrád Megyei Család-, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, Szegedi Kisvonat, TIBA Kft., Hági Udvar, GEERS Halláscentrumok, Szegedi Nemzeti Színház, Szegedi Vadaspark, REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Maróti Cukrászat, City Hotel Kft., Optim Catering Kft., Medikémia Zrt., és tagjaink: Kovács Krisztina grafikus – plakát tervezése, arculati elemek, Huszárné Csizmadia Gyöngyi cukrász tortát készített az önkénteseknek és tolmácsoknak, Tandari Anita fotós – rendezvény fotózása, Nagyné Fehér Gizella elnökségi tag – előkészületek és ajándékok készítése, Mihálffy Béla képviselő (Dorozsma) az ajándékok készítéséhez járult hozzá alapanyagokkal, Nagy Csaba Imre – molinó készítése.

Nagyon nagy köszönettel tartozunk Vörös Krisztinának, a SINOSZ Csongrád Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat vezetőjének és a Csongrád megyei munkatársaknak, Vörös Zsoltnak és Zólyomi Nikolettnek, a SINOSZ Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársainak, akik az ország több megyéjéből eljöttek, a központi munkatársaknak, a megyei titkároknak – jelenlegi és volt munkatársaknak –, elnökségi tagoknak, önkénteseknek, akik az ország minden részéről érkeztek, hogy munkájukkal segítsék a rendezvény lebonyolítását.