A SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei és a Győri Helyi Szervezete közös rendezésében 2015. szeptember 26-án, a Siketek Világnapján ünnepi rendezvényeket tartottak Győrött.

Délután 3 órakor a győri FAMULUS HOTEL Budapest termében megtartott ünnepséggel kezdődött a program, amelyen 97 fő vett részt.

Horváth Ferenc megyei elnök megnyitója után Jagodics Rezsőné tartott ünnepi beszédet.

Elhangzott, hogy „van mit ünnepelni a mai napon a győrieknek, hiszen az elődeik 65 éve alapították meg a hallássérültek érdekvédelmi szervezetét Győrött. A dicső múlt mellett büszkék lehetnek a mai hallássérültek is arra, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezet ebben az évben másodszor nyerte el a SINOSZ Kiválóság-díját. Kiváló a kapcsolat SINOSZ szervezeteivel, a Győri Önkormányzattal, a GyőrSzol Zrt.-vel, a városban működő, a fogyatékossággal élők társszervezeteivel, audiológiákkal és több, a megyében működő vállalkozással”.

Az eredmények mellett a hallássérülteket érintő nehézségek is elhangzottak.

A rendezvényen részt vett Nyírő Zsolt, a SINOSZ országos elnökségi tagja, Tóth Jánosné, az ÉFOÉSZ Gy.-M.-S. megyei elnöke, és dr. Gönczöl László, a Fogyatékossággal Élők Gy.-M.-S. Megyei Szövetségének az elnöke.

Nyírő Zsolt hozzászólásában egy történeti áttekintést adott a siketek világnapjáról. Azzal zárta gondolatait, hogy „Mára már nem feltétlenül a küzdelem az elsődleges dolgunk. Inkább az, hogy a kiharcolt lehetőségekkel éljünk is. Azon is el kell gondolkodnunk, hogy mi az, amit MI TUDUNK ADNI a többségi társadalomnak. Ez a mi dolgunk, és nem is kevés!”

Tóth Jánosné elmondta, hogy az ÉFOÉSZ és a SINOSZ megyei szervezeteinek kapcsolata és együttműködése évek óta példaértékű. Mindkét szervezetnek vannak olyan céljai, amelyek egy irányba mutatnak és a jövőben is célszerű együttműködni azok megvalósításáért.

Dr. Gönczöl László, a fogyatékossággal élők megyei sportprogramjait irányító elnök úr többek között az hangsúlyozta, hogy a hallássérülteknek is – másokhoz hasonlóan – fontosak az eredmények, de „elsősorban önmagukat kell legyőzniük”.

Az ünnepi program Hámor Vilmos újságíró „Borúra – Derű” vidám műsorával folytatódott.

A Platina Táncstúdió két fiatal táncosa – akik már visszatérő közreműködői világnapi rendezvényeinknek – ismét elkápráztatta a jelenlévőket három latin-amerikai tánc bemutatásával.

A FAMULUS Hotelben a program egy állófogadással zárult.

A nap másik rendezvényének a SINOSZ győri helyisége adott otthont, ahol egy kötetlen, ún. „baráti találkozóra” került sor. Részt vettek ezen a programon is, a meghívott vendégek mellett, a megyében működő négy helyi szervezetnek a tagjai és képviselői.

Összességében elmondható, hogy továbbra is van igény a Tagság körében a hagyományos világnapi rendezvényekre, amelyeken megmutathatjuk magunkat a külvilágnak és a hallássérültek emberei kapcsolatai is tovább erősödhetnek.

Magyar Balázs, megyei titkár