A SINOSZ J.-N.-Szolnok Megyei Szervezetének rendezésében 2015. szeptember 27-én, a siketek világnapján ünnepséget tartottunk Szolnokon.

Az időjárás a kegyeibe fogadott minket, hiszen ezen a napon még a nap is kisütött!

A rendezvény 12:00 órakor a Damjanich János Múzeumban jelnyelvi tárlatvezetéssel kezdődött.

A jelnyelvi tárlatvezetést Bitó Katalin országos elnökségi tag  tartotta, akinek a felkészülésben Pató Mária, a múzeum Könyvtár és Közönségkapcsolatok Osztályának vezetője segített. A tárlatvezetés sikerének is köszönhetően a múzeummal további együttműködésről tárgyalunk.

A tárlatvezetést követően, 14:00 órától a Kossuth téren található színpadon elkezdődtek a műsorok.

A rövid megnyitó után elsőnként a Jászkisérről érkezett Pendzsom Néptánc Egyesület lépett fel, akik nagyon színes műsorral örvendeztették meg a vendégeket. A következő fellépőnk a Pitypang Óvoda Tücsök csoportja volt, akik Mihály napi vidám, játékos előadást mutattak be. Ezt követően a SZKTT ESZI idősek bentlakásos intézetének lakói „Retro TV” című műsorukkal megtáncoltatták a nézőket. Fellépett még a mezőtúri hallássérültek klubja vidám jelenetével, és Pályi Ferencné megyei elnök verset adott elő jelnyelven. A műsoroknak nagy sikerük volt.

Vendégünk volt a Vakok és Gyengénlátók J.-N.-Sz. Megyei Egyesülete és az Én is vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete. A rendezvény ideje alatt Dudás Sándor siket költő áprilisban megjelent, Tengeröltő című kötetét dedikálta, és a festményeiből mini kiállítást lehetett megtekinteni.

[youtube id=”N6tmnGzpqW4″ width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

Nagy sikere volt a gyerekszigetnek, ahol a kicsik alkottak, “kreatívkodtak”, amíg a szülők a műsort nézték. A műsor végén emléklapot és SINOSZ-logóval ellátott hűtőmágnest kaptak a fellépők emlékül és köszönetünk kifejezéseként!

A délután jó hangulatban telt, a meghirdetett szlogennek eleget téve kapcsolatot építettünk, és a helyi média is jelen volt, hírt adott az eseményről.

Együttműködési megállapodást kezdeményeztünk a Damjanich János Múzeummal és a Pitypang Óvodával is. A civil szervezetekkel – Én is vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete és a Vakok és Gyengénlátók J.-N.-Sz. Megyei Egyesülete – közös érzékenyítő napokat, akadálymentesítéssel kapcsolatos intézményi feltérképezést tervezünk Szolnok járás nehezebben elérhető településein.

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult, és elmondható, hogy sikeres volt. A tagság körében igény van az ilyen típusú rendezvényekre is.

Jelen vagyunk, és láthatóvá váltunk a többségi társadalom számára is.

Nagy Ágnes – megyei titkár