A Csabai Kolbászfesztivál immár 20. éve hagyományos rendezvény Békéscsabán, mely országos hírűvé nőtte ki magát az idők folyamán. A fesztivál hagyományőrzése a vidéki élet bemutatása, a sertéstenyésztés, ill. -feldolgozás és a kolbász köré épül, hiszen a csabai kolbász országosan sikeres és népszerű termék.

A SINOSZ Békés Megyei Szervezete évről évre részt vesz tagjaival a kolbásztöltő versenyen.

Tagjainknak már tavasztól lehetőségük volt csapatokat szervezni és a jelentkezést leadni, hiszen minél hamarabb tették ezt meg, annál kedvezményesebb áron nevezhettek a versenyre.

Nagy Attila siket tagunk nagy aktivitással hirdette ezt az eseményt a Facebookon jelnyelvi videóval. Ezúton is köszönjük a szervezésben nyújtott segítségét.

Ennek is köszönhetően idén összesen 11 SINOSZ-csapat indult a versenyen: ebből 5 Békés megyei, 3 csapat Bács-Kiskun megyei, 2 csapat Csongrád megyei, 1 csapat pedig Budapestről érkezett.

Békés megyei csapatok:

 • Gyulai Szuper Csapat
 • Csabai Ifjak
 • SINOSZ Orosházi Helyi Szervezete
 • Csabai Siketek
 • SINOSZ Csajok

Kecskemétről:

 • SINOSZ-Kesina
 • SINOSZ-Kecskemét

Hódmezővásárhelyről:

 • SINOSZ – Hódmezővásárhelyi Gyúrósok
 • SINOSZ – Hódmezővásárhelyi Böllérek

Bajáról:

 • Bajai Hallássérültek

Budapestről:

 • Válogatott Ifjak

Október 30-án, vasárnap 11:00 órától kezdődött a verseny, melynek a Rábay Miklós-sátor adott otthont, ahol nem csak egymással, hanem más civil szervezetekkel versengtek tagjaink.

Az eddigi évek hagyományainak megfelelően a SINOSZ Békés Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársai akadálymentesítették a programot a hallássérültek számára.

Mindenki nagy készülődéssel díszítette az asztalt, hiszen ez is értékelési szempont volt.

Minden kolbász más ízvilágot tükrözött, hiszen ahány ház, annyi szokás. A zsűritagok folyamatosan köröztek a versenyzők között, kóstolgatták a készülőben lévő kolbászok fűszerezését, melyet néha-néha egy kis házi pálinka kísért.

Az elkészült friss kolbászokból 30 cm-t kellett leadni zsűrizésre, melyet a helyszínen megsütöttek, és értékeltek a zsűritagok. Izgatottan várta mindenki az eredményhirdetést, amire 16:00 órakor került sor.

Először a különdíjak kerültek kiosztásra, ahol két SINOSZ-csapat neve is elhangzott:

Csabai Ifjak és SINOSZ Orosházi Helyi Szervezet. Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!

A teljes listát a díjazottakról itt megtekintheted: NYUGDÍJAS KOLBÁSZKÉSZÍTŐ VERSENY DÍJAZOTTJAI

A SINOSZ díjazott csapatait jelnyelvi taps fogadta. Majd az eredményhirdetés végén mindenki felment a színpadra, hogy egy közös csoportkép készüljön a hallássérült versenyzőkről.

A több mint százfős részvétel arra buzdít minket, hogy jövőre is nevezzünk a civil szervezetek versenyére. Továbbra is várjuk országosan a nevezni vágyó csapatokat, szívesen segítünk.

Ha 2017-re nevezni szeretnél csapatoddal, akkor az alábbi oldalon néhány hét múlva akár meg is teheted ezt:

www.csabaikolbaszfesztival.hu

Krisánné Simon Tímea