Sáfrány Margit, a SINOSZ igazgatójának ünnepi köszöntőjével zárjuk a 2022-es évet.Kedves Siket és Nagyothalló Sorstársaim! Kedves Tagjaink!

Tartalmas, izgalmas évet zárunk idén karácsonykor. 2022-ben is sok-sok kihívással kellett megküzdenünk szervezeti, családi és egyéni szinten is. Év elejétől hónapokon át az orosz-ukrán háború kitörése miatt igyekeztünk segíteni a menekülteknek. A SINOSZ nevében köszönjük mindenkinek, hogy lélekben összetartoztunk a segítségnyújtásban. Minden nehézség ellenére, a SINOSZ folytatni tudta a megkezdett feladatait, és új programokat is indítottunk online és személyes formában egyaránt.

A 2022-es év a SINOSZ alapításának 115. jubileumi évfordulója volt, melyet méltó módon ünnepeltünk Magyarország fővárosában, Margitszigeten. Az IFHOH (Nagyothallók Nemzetközi Szervezete) Budapesten tartotta meg a nemzetközi kongresszusát, melyet mi szerveztünk. Célja   a nagyothalló személyek életviteli problémáira történő figyelemfelhívás és cselekvésre ösztönzés volt. Ezek a sikeresen lebonyolított programok öregbítették a SINOSZ, a mi hajónk hírnevét. Nélkületek mindez nem valósulhatott volna meg.

Idén megtartottuk a tisztújító választásokat. A megválasztott tisztségviselőknek ezúton sikeres és eredményes munkát kívánunk, a munkájukat támogassátok sok szeretettel! Ezek mellett minden megyében csodálatos programokat szerveztünk, jó látni a siket és nagyothalló tagok örömét, boldogságát, mikor együtt vannak és találkozhatnak.

Idén az Akadályugrás munkaerőpiaci szolgáltatásunk keretében munkaadókkal erősítettük meg a kapcsolatrendszerünket, melynek eredményeként a siket és nagyothalló személyek egyre többen a nyílt munkaerőpiacon tudnak elhelyezkedni.

A jelnyelvoktatás mellett a társadalmi szemléletformálást is folytattuk. Az érdekvédelmi munkánk részeként a siket és nagyothalló személyeket érintő jogszabályok véleményezésében képviseltük a közösség érdekeit különböző munkacsoport-üléseken. A tévés feliratozás és annak minősége kapcsán több alkalommal kerestük az ellenőrző hatóságot és lobbiztunk a szolgáltatás minőségéért.

Az idén megkezdett munkáinkat folytatni fogjuk. A segédeszköz-ellátás rendszerének felülvizsgálatát továbbra is szorgalmazzuk, és aktívan részt veszünk a folyamatban. A tavaly novemberi figyelemfelhívó videónknak köszönhetően a siket és nagyothalló személyek idősellátása, idősek otthona témájában megindultak az egyeztetések. Lobbimunkánk eredményeként jövőre az oktatásban és a munka világában is emelt óraszámban vehetik igénybe az ügyfelek a jelnyelvi tolmácsszolgáltatást.

Folyamatosan szépül a balatonfenyvesi üdülőnk és a Sportcentrumunk, valamint a szervezeti helyiségeink is, melyek várnak titeket jövőre is.

Az energiaválság nagyon befolyásolja a mindennapi életünket. A szívünk most tele aggodalommal családtagjainkért, szeretteinkért, közösségünkért, de most is össze kell fognunk, hogy az új évi kihívások elébe nézzünk. Tudom és hiszem, hogy most még jobban összetartunk és figyelünk egymásra. Mi, siket és nagyothalló emberek olyanok vagyunk, mint egy nagy család.

Áldott, békés ünnepeket és boldog új évet kívánunk minden kedves SINOSZ-tagnak!