iso

ISO (International Organization for Standardization)

= Nemzetközi Szabványügyi Szervezet

Az ISO minőségirányítási rendszer (a köznyelvben gyakran tévesen minőségbiztosításról beszélnek) 2008 tavaszán került bevezetésre a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségénél. A rendszer kiterjed az országos központ, a megyei tagszervezetek, valamint a SINOSZ jelnyelvi tolmácsszolgálatainak működésére. E főbb területek működésének minőségirányítása mellett magában foglalja az érdekvédelmi tevékenységet és a szabadidős programok szervezését egyaránt.

Egy független tanúsító általi tanúsítási eljárás (auditálás) után a tanúsító kiállít az adott szervezetre egy tanúsítványt, amivel igazolja az ISO 9001 szerint kialakított minőségirányítási rendszer követelményeknek megfelelő működését. A SINOSZ auditálását az SGS United Kingdom Ltd. tanúsító végezte, jelenlegi tanúsítványa 2020 májusáig érvényes (ld. a mellékletben), évente megújítandó.

A rendszer kiépítésének célja a SINOSZ működésének fejlesztése, a hatékonyság fokozása, a hibák csökkentése, a folyamatok és a szolgáltatások megbízhatóságának növelése, egységesítése, azaz az eredményes és sikeres működés érdemi irányítása.

Az ISO tanúsítvány jelentősége:

  • Az átláthatóbb, egységesebb és rendszerezettebb adminisztráció révén lekövethetőbb, egységesebb és hatékonyabb működés, magasabb minőségi szint elérése.
  • Újabb, nagy összegű, ill. kiemelt jelentőségű pályázati lehetőségek megnyílása a SINOSZ számára (pl. európai uniós projektek, állami kezelésű pályázatok, közbeszerzési eljárások).
  • A minőségirányításba bevont valamennyi működési terület optimalizálása révén tagjaink minőségibb kiszolgálása és partnereink bizalmának növelése valósulhat meg.