Kazincbarcika város 65. születésnapja alkalmából, 2019 szeptemberében a SINOSZ Kazincbarcikai Helyi Szervezete lehetőséget kapott, hogy Lalák Angelika keramikusművész egyedi szobrán elhelyezhesse üzenetét az utókor számára.

A Mesélő szobor nevet kapta az elkészült mű, melynek tervezésekor fontos szempont volt, hogy többfunkciós legyen, így a felső része virág ültetésére alkalmas, valamint a szobor ülőalkalmatosságként is szolgál.

A város 65. születésnapjának emlékére jelképesen 65 üzenet került a szoborra, melyeket azok a személyek írhattak rá, akiket egy előzetes felhívás alapján kiválasztottak. Így kerülhetett a mi helyi szervezetünk idézete is erre a csodás alkotásra.

A szoborkarcolás 2019. szeptember 24-én megtörtént a részünkről, de végső formájában csak 2020. október 28-án láthattuk a műalkotást, amikor elhelyezték a Völgyparkban.

A Mesélő szobor szállításáról készült képeket megnézhetitek: szoborszállítás.

A szobor elkészítésének munkálatairól a KOLOR TV által készített filmes összefoglalót, melyben a művész beszámolója is megtekinthető: így készült a szobor.

A járványveszély miatt sajnos az avató ünnepségre még nem került sor.

Idézetként a SINOSZ jelmondatát karcolta a szoborra a Kazincbarcikai Helyi Szervezet elnöke, Hegyaljai Béla Lászlóné:

Semmit rólunk, nélkülünk!