BESZÁMOLÓ SÖRFŐZDE-LÁTOGATÁSRÓL

Egy szombati napon a CORNER Viharsarki Sernevelde előtt gyülekeztünk, már alig vártuk, hogy bemehessünk.

Kedves ottani munkatársak fogadtak, és vezettek be minket a sörfőzdébe.

Kiderült, hogy a CORNER nem átlagos sör. A CORNER-ből nem spórolnak ki semmit. A CORNER igazi gyulai, kézműves termék.

A sörfőzdét úgy alakították ki, hogy a minőségi gyártási feltételek mellett ne szoruljon háttérbe az az elképzelés, amit a Sernevelde kezdeti szakaszában álmodtak meg. Mai napig rácsodálkoznak a folyamatra, miként jön létre a komló és a maláta összefonódásából a csillogó fényű nedű.

Íme néhány fogalom, melyekkel a sörfőzde-látogatás alatt ismerkedtünk meg:

Maláta: mesterségesen csíráztatott gabona (árpa, búza), amely főleg a sör és más gabonából erjesztett italok (például vodka, whisky) alapanyaga. A malátában olyan anyag keletkezik, amely a gabonában levő keményítőt cukorrá alakítja. A malátából így cukor keletkezhet, majd alkohol erjedhet.

Komló:

  1. Kúszónövény, a kenderfélék családjának egyik nemzetsége. A közönséges komló karéjos levelű, tüskés szőrű, évelő növény, amelynek tobozszerű termése van. A komlót gyógynövényként nyugtató- és altatószerként, valamint gyomorpanaszok ellen használják. A nagy sörgyárak mellett komlóból álló ültetvényeket láthatunk. A komló 10-40 méter hosszú indáival más növényekre, fákra kapaszkodik.
  2. Tobozszerű termés, a növények pikkelyes termése, amit a sör gyártásához használnak. A komlóból nyert liszt a sörgyártásban fontos, ezért a növényt nagyüzemi táblákon termesztik. A sörben érezhető a komló keserű íze.

Nedű: folyadék, nedves anyag. A nedű gyakorlatilag összenyomhatatlan. A nedű hűtésre megszilárdul, így alaktartó lesz, hevítésre pedig gőzzé, gázzá alakul, így nem tartja meg a korábbi térfogatát. Röviden: finom ital, szeszes ital és hígfolyós anyag.

A Corner Sörfőzde fontosnak tartja, hogy mindenkit bevezessenek a kézműves sörkultúrába, szívesen mutatják meg a sörfőzdéjüket üzemlátogatás során. A látogatók kérdéseket tehetnek fel a sörfőző mesterüknek.

Jelenleg háromféle helyi CORNER sör készül az üzemben:

  • American Brown Ale (felsőerjesztésű barnasör)

Egy amerikai stílusú modern kézműves sör korszakából. Füstös malátákból főzött angol barna sörök inspirálták az amerikai házi sörfőzőket, akik a saját, méltán világhírű komlóikkal főzték még aromásabbra söreiket. 5,2% ABV Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő.

  • American Ipa (zamatos felsőerjesztésű sör, markáns komlózással)

Az American Ipa szűrés és pasztőrözés nélkül készül világhírű amerikai komlók kombinációjából. Az eredmény illatos, markánsan keserű sör. 6,7% Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő, pelyhesített búza.

  • Czech Pale Lager (klasszikus világos sör)

A hathetes érlelést követő időszakban ragyogó tükrösre szűrjük, és pasztőrözés nélkül kínáljuk. Így készül ez az aranyló pilseni, a tetején paplanos, hófehér habbal, melyben a fűszeres komló és a gazdag malátás íz között tökéletes harmónia születik. 4,5% Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő.

A Sernevelde látványéttermét és sörfőzdéjét egyetlen üvegfal választja el. Ezt az élményt átéltük a tagokkal, akik velünk ebédeltek. Jóízű, hosszas beszélgetés után elköszöntünk a sörfőzde dolgozóitól, és megköszöntük a szívélyes fogadásukat.

Legközelebb már megfigyelhetjük a titkot, hogy hogyan is készül a helyi CORNER sör! Figyeljétek majd, mikor lesz ilyen lehetőségünk, és jelentkezzetek bátran!

Üdvözlettel:

Mészáros Eszter, a Gyulai Helyi Szervezet ügyintézője