2020. január 18-án, szombat délelőtt a Gyulavári kastélyban működő Elixbeer Kastély Sörház és Kraft Sörfőzdében jártunk kis csapatunkkal. A Körös-Maros Biofarmról és másik ágazatáról, a sörgyártásról Vozár János sörfőző adott tájékoztatást.

Az Elixbeer sörfőzde 2019. májusban kezdte működését. A biofarm 20 éve bio-mezőgazdasággal és állattartással foglalkozik, másik ágazata a biosör előállításával. Az első magyar kézműves biosör az Alakor márkanevet viseli, amely egyedülálló ízvilággal rendelkezik. Az alakor – amelyről elnevezték az ebből főzött első sörüket – egy ősi, 10 ezer éves búzafajta.

Láthattuk a sörkészítés helyszínét, és megtudtuk, hogy a gyártási folyamat során 6 hét is eltelik a palackba töltésig. A Gyulai Pálinka Manufaktúrában a sörből Alakor Bio sörpárlat is készül, amely whisky jellegű ital, natúr és tölgyfa hordóban érlelt változatban készítik.

A tájékoztató után 4 fajta sört kóstoltunk, és még 2 fajtát mi választhattunk. 10 féle sört készítenek, ebből 4 féle bio sör – tiszta meggy, Naboo, Grana, pIPA, pAPA. A sörök alkoholfoka ABV: 4,2-tól ABV: 7,3-ig terjed.

A sörházban lehetőség volt Gyulai kolbászt és kecskesajtot is fogyasztani.

Jókedvűen távoztunk a helyszínről. 🙂

A csapat egy része a kastélyban az állandó kiállítást is megtekintette.

Szeretnénk köszönetet mondani Kernné Fitor Margit jelnyelvi tolmácsnak, aki segítette az akadálymentes kommunikációt.

Kissné Szilágyi Judit, a Gyulai Helyi Szervezet elnöke