A SINOSZ Komárom- Esztergom Megyei Szervezetében 2017. május 13-án, a T.É.M.A Projekt keretében „Stresszes világképünk” címmel közösségfejlesztő tréninget tartottunk.

Ezen a programon  Bence Boglárka és Kovács Győző a Psziché-Tréning Bt.-től voltak az előadók. Sajnos kevesen vettek rész, többségükben nagyothallók voltak.

Kovács Győző előadó a programot egy bemutatkozással nyitotta meg. Mindenkinek kellett rajzolnia egy szimbólumot, becenevet, ami őt jellemzi és ennek segítségével mutatták be saját magukat a résztvevők. Elmondhattak magukról bármilyen információt, amit a többiekkel is szívesen megosztottak. Aki bemutatkozott, az választott egy embert, aki kérdezhetett még tőle. Bemutatkozáskor említették a résztvevők, hogy ki mikor veszítette el a hallását. Fontos volt kitérni arra, hogy ez milyen érzés volt az érintett számára. Itt már igen személyessé vált a hangulat. A megélt érzésekben sok hasonlóság mutatkozott meg. A kommunikáció hiányában mennyire feszélyezve érezték magukat a világban, helyben megosztották a negatív-pozitív élményüket, tapasztalataikat.

Az egyéni élmények után, melyek az egyéni identitást is megmutatták, áttért a beszélgetés a szervezeti identitásra. Ki hogyan viszonyul a SINOSZ-hoz? Kinek mit ad a szervezet? Mindenki másképpen értékelte, más volt az igényük.

A közösség életében elengedhetetlen, hogy az esetlegesen felmerülő problémákat meg tudjuk oldani. Egy-egy helyzetet viszont mindenki másképpen lát és másképpen oldja meg. De ez sokkal inkább előny, mint hátrány. A játékos feladatok arra mutattak rá, hogy mindegy, ki hogyan old meg egy-egy helyzetet, az a lényeg, hogy megoldás szülessen és fogadjuk el mások javaslatait is. Itt látható, mennyire fontos az együttműködés.

Sok-sok megbeszélnivaló lett volna még, de rövid volt az idő. A jövőben is szeretnének még hasonló tréninget szervezni.

Mindenki nagy élménnyel ment haza. Köszönet a SINOSZ-nak, hogy  ilyen jellegű programot biztosított, a jelnyelvi tolmácsnak pedig a türelmes tolmácsolásért.