A SINOSZ Mosonmagyaróvári Helyi Szervezeténél 2018. október 19-én a stressz kezelésével kapcsolatos előadás volt.

Egy nagyon kedves mentálhigiénés szakembert, dr. Vajda Katalint hívtuk meg, hogy tartson előadást és közös beszélgetést a stressz kezeléséről a mindennapokban. Az előadásra szép számban érkeztek tagjaink. A jelenlévők nagyon kíváncsiak voltak, miről is szól pontosan ez a téma, ami – várakozásaiknak megfelelően – nagyon érdekesnek bizonyult.

Megtudtuk, hogy a stressz olyan események átélését jelenti, amelyek megítélésünk szerint veszélyeztetik fizikai és pszichikai jóllétünket. Létezik jó stressz, ami pozitív érzésekkel és egészséges testi állapottal jár, és létezik rossz, károsító stressz, ami negatív érzésekkel és zavart testi működésekkel jellemezhető.

A jelenlévők nem is gondolták volna, hogy a stressznek több típusa is van, a boldogság, öröm, izgatottság is egy fajtája, ami így egész más megvilágításba helyezte számukra a kérdést.

Az előadás alatt volt lehetőség az aktuális diához és a témához kapcsolódó kérdéseket azonnal feltenni. Szinte mindenki élt is a lehetőséggel, jóleső érzés volt számukra, hogy elmondhatták, kibeszélhették magukból a témával kapcsolatban felvetődött észrevételeiket, aggodalmaikat. Akár még megoldást is kaphattak az elhangzottakból a saját élethelyzetükben felmerült, gondot, problémát okozó, jelen lévő stresszhelyzetekre.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Kozma Andrea ügyintéző