A SINOSZ Békés Megyei Helyi Szervezete meghívta a Békés megyei tagokat 2022. július 13-án egy szép és hangulatos délutánra a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyba, aminek bemutatása csoportos tárlatvezetés keretén belül történt, jelnyelvi tolmáccsal.

A kastélyt 1882. július 19-én szentelték fel, 1945-től 2011-ig iskola működött az épületben, 2011-ben az iskola Gyulára költözött, és így 2012-ben megkezdődött a kastély teljes körű felújítása, amely 2022-ben fejeződött be.

A kastélyban érdekes dolgokat fedeztünk fel, mint például az eredeti könyveket, amik több száz évesek. Ami még érdekesebb volt, az egy asztal, amit a park egyik tönkrement és kivágott fájából készítettek. Volt kis olvasószoba, hálószoba, öltöző is, ahol mindenki felöltözhetett a régi kor stílusának ruháiba.

A kastélylátogatás után lementünk a büfébe, ahol a tagok fagyiztak, ettek, pihentek. Ezután tettünk egy jó nagy kört a parkban, sokféle növényt és állatot láttunk. Volt egy érdekes fa, ami több száz éves és a megye egyik legvastagabb törzsű fája.

Tudtátok, hogy az 1870-es években Wenckheim Krisztina Annamária Regina grófnő a váczi siketek intézetének is 4 ezer forint alapítványt adományozott? Jó tudni erről! A Vasárnapi Újság 1893. évi 37. számának 614. oldalán erről is olvashattok, ide kattintva: VASÁRNAPI ÚJSÁG.

Végül, hazaindulás előtt megnéztük a lovakat is. Mire hazaértünk, mindenki kellemesen elfáradt, de megérte eljönni, még annak ellenére is, hogy nagyon meleg volt.

A későbbiekben még tervezünk ide csoportos kirándulást, hisz még sokan vannak, aki szeretnék megnézni a kastélyt.

Aki még nem járt itt, annak ajánljuk, hogy látogasson el Szabadkígyósra, és talán majd mi is szervezünk ide pár év múlva újabb kastélylátogatást. A kastélyról és a Wenckheim családról sok-sok fotót találtok és érdekességeket olvashattok itt: Szabadkígyósi Wenckheim-kastély!

Ruminé Niethammer Edina jelnyelvi tolmácsnak köszönjük az infokommunikációs akadálymentesítést. A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg. Örülünk, hogy velünk voltatok azon a szép napon!