Január 23-án tartottuk Békéscsabán a szájrólolvasási tréning első foglakozását. Ez egy több hónapot átfogó segítségnyújtás azoknak a hallássérülteknek, akik az iskolai oktatás keretében nem tanultak szájról olvasni. A program létjogosultságát semmi sem igazolhatja jobban, mint a résztvevők magas száma: 20 tagunk vett részt az első tréningen.

A tréningeket Szabó Éva szurdologopédus tartja. A bemutatkozás és egymás megismerése után a magánhangzók szájképeivel ismerkedtek meg a tagok. Megtudhatták, hogyan szűkül az ajak egy-egy hangnál és a nyelv helyzete miként változik. Ez mind olyan információ volt, ami az eddigi, esetleges ösztönös készséget tudatossá és pontosabbá teszi.

A kapott tükrök segítségével mindenki megfigyelhette a saját szájképét is, de természetesen páros gyakorlatok is voltak. Ezek során adott szavakból kellett ráismerni, hogy a másik vajon mit mondhatott. Azzal voltak néha nehézségek, hogy hang nélkül formázzák a szavakat, de mindenki lelkesen végezte a feladatokat.

Minden résztvevő nagyon hasznosnak tartotta a tanultakat. Kaptak gyakorolni valót otthonra is.

Találkozunk a második alkalommal is, ami február 12-én, 15:00-17:00 óráig lesz.

Minden érdeklődőt várunk, de még most jelentkezz, mert a harmadik alkalomtól új résztvevő NEM csatlakozhat a csoporthoz! > elérhetőségek

A SINOSZ országos programjáról bővebben itt olvashatsz.