A SINOSZ Csornai Helyi Szervezeténél 2015. december 2-án szájrólolvasási tréninget tartottak, amelyen 11 fő hallássérült tag vett részt. A tréninget Maász István logopédus vezette.

A szájrólolvasási tréning először is azért volt érdekes, mert ilyenről a rábaközi  SINOSZ-tagok eddig nem hallottak, s hogy ez velük meg fog történni, azt végképp nehezen tudták elképzelni. Másodszor pedig minden hallássérült szeretne szépen, tisztán kommunikálni, rejteni a hallássérülésből adódó esetleges következményeket. Ugyanígy, a lehető legjobban szeretné megérteni a környezetében beszéddel kommunikálókat is. Ezért volt inspiráló ez a tréning. Aránylag könnyen ment a “rászervezés”, annak ellenére, hogy előző nap voltunk együtt klubfoglalkozáson.

Maga a tréning is gyors, sikeres részeredményeket hozott, hiszen több akadályt le tudtunk győzni a beszédünkben egy gyors korrekcióval, amelyet a szakember rögtön észrevett, jelzett, javított és szemléltetett.

Mivel a 11 fő résztvevő úgy érezte, hogy az első tréningen részeredmények születtek, ezért kívánatosnak tartják  a tréning folytatását. Az igények ismeretében biztosnak látszik, hogy 2016. január-február-március hónapokban egy-egy alkalommal a tréning folytatódni fog Csornán.

Némethné Endrődy Margit helyi elnök, Csorna

A tréning a SINOSZ országos projektje keretében valósult meg.